.

Imatge de la roda de premsa d’aquesta tarda a la seu de CCOO de Tarragona. Foto: Tarragona21

Les delegades sindicals de CCOO i UGT a l’empresa Claro Sol, subrogada per PortAventura per a la neteja de pisos i serveis de bugaderia dels seus hotels, han explicat aquesta tarda els motius pels quals la plantilla anirà a la vaga els dies 28 i 29 d’abril. Ho han fet en una roda de premsa on han posat cares i vivències a la “multitud d’incidències que hem estat enregistrant des que Claro Sol es va fer amb la contracta des de l’1 de desembre”. Segons explicava Loli López (UGT), des de llavors fins al dia 10 d’aquest mes “hem presentat ja 15 denúncies davant d’Inspecció de Treball”, a l’espera de resolució però que ja han apuntat “frau de llei” en la modalitat de contractes que s’estan duent a terme. Les raons que han acabat desembocant en una convocatòria de vaga promoguda i votada des dels mateixos treballadores i treballadores abasten des de “contractacions irregulars, no estar donat d’alta a la Seguretat Social, no pagar les hores extres, abonar el salari irregularment i no respectar el cent per cent de la paga durant els tres primers dies de baixes per malaltia. Aquí està el seu benefici: en els incompliments”, etzibava López.

A tot plegat se li ha de sumar, segons apuntava Ester Rodríguez (CCOO), els entrebancs de l’empresa a respectar les condicions pactades amb les dues precedents que es van fer càrrec del contracte d’ençà que el gener del 2013 Port Aventura va anunciar que externalitzava l’activitat de les cambreres de pisos i el servei de bugaderia dels hotels. Tant Constant el com Acciona van mantenir l’essència de les garanties contractuals pactades. Però en l’actualitat no només la bretxa salarial entre el personal amb contracte fix-discontinu -en la seva gran majoria procedent dels inicis on tot eren somriures i el personal estava contractat directament pel parc- i l’eventual supera els 500 euros, sinó que la “motxilla” de condicions laborals guanyades pel personal de totes les categories amb sang, suor i llàgrimes estan en entredit. Claro Sol “vol renegociar-les partint des de zero. Ens han acabat dient -explicava Rodríguez- que ens havíem inventat els papers on se certificaven els acords amb la resta d’empreses. El que passa és que no està acostumat a tenir un comitè que els planti cara. Estan acostumats a fabricar-lo a mida”, resumia Rodríguez.

Paco López, representant d’UGT a PortAventura, i Nieves Marcos, responsable d’Hostaleria de CCOO al Camp de Tarragona, denunciaven a més que l’empresa “fa passar ara com augment de salari el que és un ajustament al salari mínim” acompanyat de la voluntat “d’introduir un plus de productivitat per obligar als treballadors més desfavorits a treballar encara més i rebentar-se les espatlles per intentar apropar-se al sou d’un fix-discontinu”. Una estratègia per intentar provocar divisió entre la plantilla i que es veu acompanyada de “les acusacions que som un comitè d’empresa inflexible”. En aquest sentit “després de la mediació davant del Tribunal Laboral de Catalunya, que va acabar sense acord, ens amenacen en denunciar-nos perquè la vaga és il·legal i política”.

“L’única política que ens mana és la de classe treballadora”, deixava anar López, que recordava que Claro Sol “és una de les 45 empreses a qui UGT i CCOO vàrem tombar el conveni en l’àmbit nacional perquè no s’ajustava a dret. Ara, pel que sembla, volen redactar un segon conveni a la seva mida orientat a rebentar preus i practicar el dúmping”. López aprofitava per lamentar que “tot això no passaria si PortAventura no ho fomentés. Ella ha estat qui ha anat a buscar aquestes empreses i no altres que sí respecten les condicions dels treballadors. PorAventura és la instigadora d’aquest patiment”, afirmava.

J.S.