.

Imatges de la mostra aquest migdia, quan estava agafant embranzida. Fotos: Tots21

El sector de la cervesa artesana es va obrint camí com a indústria amb accent propi. Amb més voluntarisme que capital, conscient de la necessitat d’explorar i ser hetedoxes per canviar rutines molt apreses, amb la marca de quilòmetre zero pero amb ganes de fer recorregut. La Segona Mostra de Maig de Cervesa Artesana, que es viu aquest dissabte a la Pista de Castellvell del Camp, permet ensenyar múscul. Fins a 12 cervesers (un dels previstos no ha pogut venir finalment) mostren els seus productes, elaborats gairebé artesenalment, en una jornada que ofereix un programa farcit dactivitats paral·leles: campionats de Cornhole al migdia i de galets (18h) o els concerts dels grups Terra Ferma i Julivert (a partir de les 21h). Durant tot el dia també hi haurà la presència de la food truck de The Big Whim i d’El Rincón Celeste, amb cuina mediterrània, pizzes i empanades.

El responsable de l’organització és l’Associació de Cervesers del Baix Camp (AC/BC), amb la col·laboració de l’Ajuntament. El seu president, Jaume Margalló. explica que van decidir traslladar la mostra de Reus a Castellvell després que, un cop superat el parèntesi de la Covid, el consistori els obrís les portes a fer alguna mena d’activitat al poble amb el complet suport logístic i administratiu. “Malgrat ser de Reus no tenim problemes de localització i al final ens vam decidir a fer el pas”, afirma, mentre estima en “una quarentena” els socis que té a hores d’ara l’entitat. “En tenim de totes les edats, de vint-i.pocs anys fins a 50, que certament són la majoria. Alguns elaboren cervesa i d’altres no, però no tenim un perfil molt concret. De fet, a alguns els agrada el vi i estan aquí amb nosaltres”, assenyala, tot aprofitant per fer valdre la presència “de voluntaris i simpatitzants que ens han ajudat a muntar-ho tot”.

Margalló detalla a Tots21 què ofereix la la mostra. I el ventall és ample. Amb elaboradors d’Argentina i de diversos punts d’Espanya, a més de Catalunya, “els visitants es trobaran un ambient molt sa. Els mateixos cervesers es porten molt bé entre ells i hi haurà un final de festa amb música en directe que s’allargarà fins a les 2 de la matinada. A Reus no ens deixaven anar més enllà de les 22:00 hores”. El cost de l’entrada és de 10 euros, el que dona accés a una guia de les 63 cerveses exposades i sis fitxes que serveixen de moneda de canvi a l’interior del recinte. Els sabors, d’altra banda, omplen gairebé tot el pantone possible. “Tenim cerveses Pils i Lagers, molt semblants a les conegudes de tota la vida com l’Estrella, d’altres molt maltoses, envellides en barrica de bourbon durant 9 mesos, cerveses àcides… També algunes que recorden al xupa-xups Kojak i altres llaminadures de l’adolescència amb el sucre que se’t queda a la boca. Moltes d’aquestes son de poca graduació i fàcils de beure. A més, és clar, de les Ipas, molt iogulades i amb un sabor molt intens”. Tampoc cal oblidar l’estrena d’enguany, ‘L’Ermita’, denominació d’origen de Castellvell. “A veure si l’any vinent trobem un elaborador que ens faci una recepte exclusiva”, deixa anar Margalló.

La Gemma i el Juli, en bona companyia. Foto: Tots21

Ben arrenpenjats damunt d’un barril que fa de taula i amb cara de passar-s’ho bé, la Gemma i el Juli disfruten del moment amb dos amics més. “Som del poble i hem decidit anar a esmorzar amb bona companyia i després venir aquí a tastar uns quantes cerveses”, diu ell. “Hem trobat vàries que ens han sorprés”, admet ella. “Una era amb nitrògen i havies d’esperar a que baixés l’escuma per poder-la beure. Llavors notaves el sabor”, explicava mentre el seu voltant reconeixien que “nosaltres som més de la línia clàssica”. Vaja, de l’Estrella de tota la vida.

 

El Xuso i el Juanma, de Castelló Beeer Factory. Foto: Tots21

Aconseguir que els habituats s’arrisquin és un dels reptes dels elaboradors artesanals. El Xuso, un dels resposables de Castelló Beer Factory, valora la seva producció “entre 80.000 i 100.000 litres l’any. Tots nosaltres vam començar a fer cervesa artesanal a casa, i al final entre tres amics ho vam deixar tot enrere i vam obrir una fabrica. Cal tenir en compte que a la nostra zona no hi havia cap elaborador local que fes la cervesa que ens agrada”. El Juanma, responsable comercial, detalla com els seus productes tenen la característica “d’utilitzar molt el llúpol, un element que a les fàbriques industrials no es gasta tant i del qual és molt complicat el procés d’emmagatzematge. Jo crec que nosaltres competim gràcies a aquesta línia de producció que hem adoptat”, comenta, abans de perfilar els consumidors “entre una línia bàsica destinada a hosteleria i una altra gamma amb productes experimentals i més extrems, amb un tipus de clientela més especialitzat”.

El Marc, de La Sitgetana, destaca la seva oferta com “popular. És a dir, facils de beure i gens extremes com les German Beers o la cervesa de blat típica de Bavària. Ens hi vam posar, com molta gent, perque jo fabricava cervesa artesana a casa des del 2006. Deu anys després la vaig acabar fent per a tothom”, ironitza. “La clientela que tenim és menys especialitzada del que semblaria. Tenim un bar a Sitges i hem aconseguit uegent que feia vuit anys només volia Estrella Damm ara aposti per l’artesana”, afirma, tot i reconèixer “difícil que la gent faci el pas. Ara bé, quan comences després ja no hi ha volta enrere. Són sabors i aromes que t’atrapen i et fan pensar qu“e he estat bebent fins ara. És com si la gent s’haguès acostumat tota la vida a beure Don Simón de tetrabrick i després provés un vi del Penedès”, etziba. És clar que hi ha motls obstacles encara a superar. “L’exectativa de negoci que tenim? Doncs la de no arruinar-nos. Perquè fins ara només perdem diners. És una qüestió de temps i d¡anar guanyant quota de mercat. Ara estem en un dos i escaig per cent de gent interessada. Es tracta d’arribar al 10% en menys de deu anys”, valora.

J.S.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */