.

Imatge del flanc dret d’un incendi entre Vinebre i la Torre de l’Espanyol, a la Ribera d’Ebre

L’incendi de la Ribera d’Ebre ja crema 3.600 hectàrees i podria arribar a les 20.000. Així ho ha explicat el conseller d’Interior, Miquel Buch, que des de Vinebre, on els serveis d’emergència han muntat el centre de control, ha alertat que podria ser un dels pitjors incendis dels últims 20 anys.

80 dotacions terrestres dels Bombers han treballat durant la nit a l’incendi forestal prioritzant l’atac al flanc esquerre, amb l’objectiu d’ancorar-lo a tocar de la C-12 i així poder-se centrar en el dret, que és el que més preocupa. A partir de les 7 hores començaran a incorporar-se els mitjans aeris. El foc, que es va propagar amb molta velocitat des del seu inici, continua actiu i ha cremat ja 3.600 hectàrees. Hi ha 5 carreteres tallades. Durant la nit s’ha treballat amb màxima intensitat aprofitant que el vent havia amainat a la zona, que la temperatura havia començat a baixar amb l’arribada de l’ocàs i que la humitat va pujar en horari de nit. Tot i així, al llarg del dia s’espera que les temperatures tornin a pujar i la humitat baixi. La situació tornarà a ser de risc extrem, avisen els Bombers

Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que el foc s’hagi originat de manera espontània en una muntanya de fems d’una granja. Més de 260 efectius dels diferents cossos d’emergències treballen per controlar les flames, una fase que no es preveu que s’aconsegueixi aquesta nit. L’estratègia dels Bombers, que considerarien un “èxit” aconseguir aturar el foc en 5.000 hectàrees, serà intentar ancorar-lo al flanc esquerre, que corre paral·lel a la C-12, perquè aquesta carretera faci de tallafocs. Per això destinaran la major part dels esforços durant tota la nit al flanc dret.

David Borrell, cap dels Bombers a la zona, ha explicat que el foc, que ha obligat a desallotjar desenes de masies disseminades en cinc zones dels diversos municipis afectats, té un perímetre de 128 quilòmetres. De fet, a banda dels diversos municipis de la Ribera d’Ebre (la Torre de l’Espanyol, Vinebre, la Palma d’Ebre i Flix), també ha afectat Maials, al Segrià. Hi ha una trentena de persones ateses als diferents llocs d’allotjament habilitats. A més, almenys ha afectat una granja, on tot el bestiar que hi havia ha mort calcinat. Més enllà d’això, fins al moment no ha calgut lamentar ferits.

Borrell ha afegit que s’espera que durant la nit el vent, que ha esperonat el foc durant tota la tarda, doni una treva, fet que crearà una “finestra d’actuació” per intentar estabilitzar les flames. Al matí s’espera que el vent torni a bufar amb força, i l’incendi tornaria a estar “fora de la capacitat d’extinció”. Per això preveu treballar “molt fort” tota la nit, això sí, sense el suport dels mitjans aeris, que no poden volar de fosc.

L’onada de calor

D’altra banda, Borrell s’ha mostrat molt preocupat pel fet que es preveu que l’onada de calor persisteixi els pròxims dies. El temor és que es pugui produir un incendi de característiques similars al de la Ribera d’Ebre. Amb els efectius que s’estan destinant a aquest, no hi ha “capacitat” per atendre un segon incendi de la mateixa magnitud, ha afirmat el cap dels Bombers.

A banda dels efectius dels Bombers, en l’incendi també hi treballen les Agrupacions de Defensa Forestal, els Mossos d’Esquadra, el SEM, Protecció Civil i les policies locals. A més, hi ha membres de l’exèrcit espanyol i del Ministeri d’Agricultura.

A banda de la C-12 entre Maials i Flix també ha calgut tallar la T-714 a la Torre de l’Espanyol, la T-2237 entre Vinebre i la Palma d’Ebre, la T-703 entre la Palma d’Ebre i la C-233 i la C-233 entre Bovera i Flix.

A banda de les dotacions dels Bombers, 4 patrulles de Seguretat Ciutadana i 3 binomis ARRO dels Mossos d’Esquadra també col·laboren en les tasques d’extinció de l’incendi forestal. A més, també hi actuen Agrupacions de Defensa Forestal, SEM, Protecció Civil i cossos de Policia Local. Protecció Civil ha activat la fase de Prealerta del pla d’emergències Infocat.

Intervenció dels militars

D’altra banda,  el Ministeri de l’Interior, en coordinació amb el Ministeri de Defensa, ha activat la Unitat Militar d’Emergències (UME) a petició de la Generalitat per sumar-se a les tasques d’extinció de l’incendi de la Ribera d’Ebre, que de moment ha cremat 2.500 hectàrees. La UME té previst desplegar a la zona 120 efectius amb sis autobombes, dos camions nodrissa i una excavadora del batalló d’intervenció de Saragossa. A més, per part del govern espanyol també hi estan intervenint quatre mitjans aeris del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. En concret, un amfibi, dos avions de càrrega en terra i un avió de comunicació.

L’activació de la UME s’ha produït a les 19.43 hores, segons ha informat la delegació del govern espanyol, que ha traslladat la petició de la Generalitat als dos ministeris. La UME és la unitat especialitzada de l’exèrcit amb caràcter permanent que des del 2005 té com a objectiu intervenir en qualsevol lloc del territori estatal. Per a l’actuació a Catalunya i en altres comunitats, cal que ho sol·liciti la Generalitat.

La delegació també ha informat que tant la seva titular, Teresa Cunillera, com els subdelegats a Lleida i Tarragona, José Crespín i Joan Sabaté, han ofert la col·laboració del govern espanyol al conjunt d’administracions i forces i cossos de seguretat i d’emergències.