.

La jornada, celebrada al Tinglado 1 del Port de Tarragona, ha significat el retrobament presencial dels diferents actors i operadors que participen en la gestió dels treballs comunitaris. Foto: Govern

El Serveis Territorials del Departament de Justícia a Tarragona han organitzat aquest juliol una jornada en coordinació amb les entitats que col·laboren amb el programa de treballs en benefici de la comunitat a les comarques tarragonines. La jornada, celebrada al Tinglado 1 del Port de Tarragona, ha significat el retrobament presencial dels diferents actors i operadors que participen en la gestió dels treballs comunitaris, després de les restriccions per la Covid.

La trobada també ha servit per a fer un intercanvi d’experiències així com de reconeixement per les bones pràctiques de coordinació i cooperació en l’acollida i acompanyament de persones penades a la realització de penes de treballs en benefici de la comunitat. La Jornada va ser inaugurada per la directora general d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, Susagna Roura, la directora del Serveis Territorials de Justícia a Tarragona, Mònica Solé i el president del Port de Tarragona, Josep M. Cruset.

El programa de treballs en benefici de la comunitat és un clar exemple de col·laboració público-privada que beneficia a totes les parts

El programa de treballs en benefici de la comunitat és un clar exemple de col·laboració público-privada que beneficia a totes les parts. Per una banda, el Departament de Justícia és el responsable de l’execució de les mesures penals alternatives i Intress, és l’entitat proveïdora de la prestació del servei de Mesures Penals Alternatives al Camp de Tarragona.

Intress s’encarrega de casar les necessitats dels penats amb treballs en benefici de la comunitat amb les entitats, associacions, ajuntaments i institucions que acullen aquestes persones i els donen una oportunitat de complir la pena en un entorn associatiu. També fan el seguiment i control del compliment dels treballs en benefici de la comunitat.

Aquestes entitats, associacions, ajuntaments i institucions són una de les parts més importants del programa ja que permeten el compliment de les penes amb tasques de suport a l’activitat de cada una d’elles. Aquestes tasques de suport poden anar des de feines de manteniment, pintura, jardineria, fins a atenció telefònica, atenció presencial, arxiu… sempre amb l’acompanyament i suport d’una persona de l’entitat.

Els grans beneficiats són les persones que compleixen penes de treballs comunitaris ja que en molts casos aquesta experiència els proporciona una segona oportunitat, una relació amb mirada neta, sense estigmes i que els permet refer la seva vida.

Mentre que l’índex de reincidència general penitenciaria és del 30,2%, en l’àmbit de les mesures penals alternatives és del 10,4%

Mentre que l’índex de reincidència general penitenciaria és del 30,2%- un dels més baixos respecte models de l’entorn- en l’àmbit de les mesures penals alternatives és del 10,4%. Aquesta xifra es redueix al 9,7% en els casos de treballs en benefici de la comunitat i dels programes formatius, i suposa la xifra més baixa de reincidència de les mesures penals en el seu conjunt.

Aquesta evidència també es pot copsar quan la majora de les persones penades amb treballs en benefici de la comunitat mostren l’acceptació del retret social pel delicte comès, la voluntat de reparar el dany causat a la societat i de superar les dificultats que els van sorgint durant el procés d’execució de la pena així com la satisfacció personal pel compromís complert.

El seguit d’experiències i testimonis exposats al llarg de la Jornada, organitzada entre el Departament de Justícia i l’entitat Intress, han constatat que la participació comunitària en l’execució de les mesures penals no només és possible, sinó que és del tot necessària i resulta molt efectiva, ja que, com ha dit la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, en diverses ocasions “l’execució de les mesures penals és una responsabilitat col·lectiva”.

En la cloenda també hi van participar la directora territorial d’Intress a Catalunya, Pilar Núñez i la cap de l’Àrea de Mesures Penals Alternatives de la Direcció general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, Teresa Clavaguera.

Redacció