.

Una imatge de l'acte. Foto: Cedida

Una imatge de l’acte. Foto: Toni Galito

“Després de quatre dècades, la Federació d’Ateneus és un projecte consolidat, però que va canviant, com la societat, i cal saber regenerar-nos i rejovenir els directius dels ateneus per poder seguir treballant de manera cohesionada pel teixit associatiu, per la llengua i pel país”, ha explicat Pep Morella, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), a l’acte de celebració del 40è aniversari de l’entitat que ha tingut lloc avui dissabte al Centre de Lectura de Reus, en el marc del Dia de l’Associacionisme Cultural.

Per la seva part, la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya, ha felicitat la Federació pel 40è aniversari i ha agraït la “bona feina feta per la FAC a favor de la cultura de base del país, on els ateneus són el substrat necessari i essencial per al desenvolupament de la cultura popular”.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha destacat que “aquesta és una commemoració important perquè la societat necessita els ateneus com a espai de trobada, debat i cohesió” i ha afegit que “en aquesta etapa post-pandèmia, en què la societat ens ha canviat, els ateneus són essencials per cohesionar i debatre accions i propostes de futur, perquè la força del país està en la societat civil”.

El president del Centre de Lectura de Reus, Lluís Miquel Pérez, ha recordat que va ser precisament aquesta entitat la que va acollir l’any 1983 el Congrés d’Ateneus del qual va sorgir la FAC i ha reconegut la feina feta pels seus antecessors Pere Anguera i Josep Maria Balañà -aquest últim, president del Centre en el moment de la fundació de la FAC i present avui a l’acte. “Cal posar en valor l’exercici de socialització dels ateneus, i el valor històric i patrimonial dels seus locals”, ha remarcat.

A l’acte s’han viscut moments molt emotius, com la conversa entre els quatre presidents vius de la FAC: Francesc Melià (1993-2001), Pere-Joan Pujol (2003-2011), Salvador Casals (2011-2019) i el citat Pep Morella (2019-actualitat) o el lliurament de la carpeta commemorativa del 40è aniversari als representants de les entitats que van fundar la Federació ara fa 40 anys.

En el marc de la celebració, la Dra. Marta Rovira ha presentat un petit avanç del seu treball guanyador de la 1a edició del Premi Tribuna Atenea titulat El compromís dels ateneus amb el foment de la llengua. I també s’ha anunciat l’estudi guanyador de la nova edició del premi, dedicat enguany a l’ateneisme i l’Educació360 i que s’ha concedit al sociòleg i antropòleg Marc Alcalà i Rams. 

El fi de festa de l’acte ha estat a càrrec de Bàrbara Granados i Anna Güell, que han llegit poemes i fragments literaris d’autores i autors catalans com a part del seu espectacle Càpsules poètiques.

Pep Morella durant el seu discurs. Foto: Toni Galito

Pep Morella durant el seu discurs. Foto: Toni Galito

La Federació d’Ateneus, 40 anys treballant per la cultura del país
La Federació d’Ateneus de Catalunya va ser fundada en un context de necessitat, després d’anys on el franquisme havia desdibuixat bona part del teixit associatiu. La FAC va ser constituïda aprofitant la celebració del 3r Congrés d’Ateneus de Catalunya, que va tenir lloc al Centre de Lectura de Reus, i va donar resposta a la necessitat d’establir una entitat que coordinés i promocionés l’activitat cultural dels prop de 400 ateneus i entitats associatives que hi havia a Catalunya.

El 23 d’octubre de 1983 es va constituir una primera Junta, composta per 25 socis de 22 entitats diferents que signaren l’acte de constitució de l’associació. Des de llavors, la Federació treballa per potenciar, facilitar i millorar la tasca de les entitats socioculturals d’arreu de Catalunya. Aquesta experiència ha estat ininterrompuda i s’ha anat adaptant a les necessitats canviants de les diferents etapes de la realitat social del nostre país. 

Actualment, la FAC agrupa 188 ateneus, als quals ofereix el seu suport i assessorament en àmbits tan diversos com el jurídic, el comptable, el formatiu, l’artístic, la gestió i el reconeixement, la comunicació o el suport informàtic. Paral·lelament, fa de pont entre les entitats i les administracions, i programa activitats de caràcter formatiu i lúdic per reforçar el treball en xarxa de totes les associacions culturals d’arreu del país.

La trajectòria de la Federació d’Ateneus ha estat reconeguda per un conjunt de premis i guardons com Entitat d’utilitat pública (2013), la Creu de Sant Jordi (2014), el Premi Memorial Francesc Candel (2014), TransparENT (2015), el Premi Nacional de Cultura (2019), el Premi de Civisme a la Virtut i la Cohesió Social (accèssit-2022) i la Medalla d’Honor de Barcelona (2023).