.

Recreació de la Batalla de Vilallonga. Foto: Cedida

Recreació de la Batalla de Vilallonga. Foto: Cedida

La Comissió encarregada d’organitzar els actes per enguany de les Nits Culturals de Ca Nicolau de Vilallonga del Camp ja està ultimant els detalls de la recreació que es farà el 3 de setembre proper.

Atès l’èxit de participació de l’any passat, per aquesta edició els actes es faran durant tot el dia. Es tornarà a recrear la Batalla de Vilallonga del primer de març de 1838, ocorreguda en aquesta població entre els carlins de Llarg de Copons i la Milícia Nacional de Reus capitanejats pel comandant Subirats.

Es començarà el matí del diumenge 3 de setembre amb l’esmorzar carlí a la plaça de l’església. Cap a mig matí, en una espai de la taberna, es recrearà una situació fictícia ocorreguda el diumenge 25 de febrer de 1838, darrer diumenge de Carnaval, on uns personatges del poble (l’alcalde, dos partidaris dels liberals, dos partidaris dels carlins i el capellà) faran tertúlia tot explicant la situació actual del país, tant a Espanya, com a Catalunya i al Camp de Tarragona. La irrupció primer d’un grup de carlins i desprès d’una companyia de liberals que van en direcció a Reus, trasbalsarà plàcid matí de diumenge.

Al acabar el matí hi haurà una demostració de balls tradicionals. Desprès, dinar dels liberals.

Per la tarda, es recrearà la Batalla de Vilallonga del primer de març de 1838, amb la intervenció dels milicians reusencs comandats pel comandant Viladomar; els carlins de Llarg de Copons i els liberals del comandant Subirats que aniran explicant el que va succeí aquell dia nefast en el que moriren 130 reusencs i un nombre indeterminat de carlins.