.

Imatge de la presentacio del cartell de Santa Tecla aquest migdia. Foto: Tjerk van der Meulen

Les festes de Santa Tecla 2022 ja tenen imatge gràfica. Una imatge que ha d’homenatjar la culminació de la celebració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia del braç a Tarragona i a partir de la qual s’escriuen els 7 segles de festa major a la ciutat.

La consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, l’ha presentat avui en roda de premsa juntament amb els autors del cartell, elaborat enguany per La Torreta, l’Estudi Creatiu i de Disseny que impulsen la cooperativa El Far i la Fundació Topromi (de la Fundació Catalunya La Pedrera).

La consellera Solé ha explicat que “amb aquest cartell volem reflectir la simbiosi entre passat i present, entre història i evolució. El braç de Santa Tecla com a origen, com a símbol tarragoní sense precedents”. Solé ha afegit “si podem celebrar aquests 7 segles de festa major és gràcies a les persones que la conformen any rere any, per això aquesta imatge és un reconeixement a la nostra història, però també a la nostra gent”.

La imatge gràfica se centra en l’acte per excel·lència de les festes: l’entrada del braç de Santa Tecla a la Catedral de Tarragona. Com ja ho va ser en aquella professó de fa 700 anys, on es va comptar amb l’assistència de diferents gremis, la imatge d’enguany apel·la a aquesta participació a partir de tots els braços i mans que fan la festa i que, cada 23 de setembre, es troben en aquest moment àlgid que homenatja la santa.

Una proposta gràfica inclusiva i participativa 

La Torreta presenta un disseny inclusiu i participatiu elaborat per un total de 19 persones. Solé ha volgut destacar “la gran aposta feta per un disseny de qualitat que afavoreix la transformació social” i ha agraït a les seves autores “l’autenticitat i la mirada original que han aportat totes i cadascuna d’elles donant com a resultat un disseny únic”.

Una de les seves dissenyadores, Annelie Bäder, ha explicat que “La Torreta és un projecte amb empremta social que treballa el disseny a partir de la passió i la creativitat de cadascuna de les persones que en formen part, combinant les capacitats de persones amb i sense diversitat funcional amb l’objectiu d’aconseguir resultats amb un estil propi”.

Per la seva banda, José Antonio Parejo i Javi Ciudad, altres dels autors de la proposta, han explicat que “narrativament, el cartell permet la comprensió i l’accessibilitat de totes les persones, podent identificar en ell tots i cadascun dels elements que fan la festa”. Bäder i Parejo han coincidit en destacar que “és precisament això el que fa, a més a més, que aquesta sigui una imatge molt juganera perquè incita a la descoberta tant de grans com petits de cadascun dels elements amagats dins el cartell”. El color groc, com a protagonista, fa referència a l’explosió de llum, foc i confeti daurat que tant caracteritza el moment de l’entrada del braç de Santa Tecla.

Els 19 autors de la imatge són Annelie Bäder, José Antonio Parejo, Javi Ciudad, Luisa López, Miguel Torres, Jose de la Rosa, Rafa Aragón, Mari Aragón, Dani Cebrián, Emilio García, Eva María Lorenzo, Mercè Vallverdú, Cristina Lavilla, Azucena Guerra, Cristina Rodríguez, Júlia Abelló, Glòria Balada, Amanda Pérez i Núria Loras.

A partir d’aquesta obra, les entitats festives de la ciutat confeccionaran les diferents peces de marxandatge d’aquesta Santa Tecla 2022, que es presentaran properament.

Redacció