.

Jordi Just, president de la Cambra de Reus. Foto: Cambra de Comerç de Reus

La Cambra de Comerç de Reus valora de manera molt positiva la decisió de l’empresa ILJIN Materials, fabricant de components de bateries, de construir la seva primera planta de producció a Europa al municipi de Mont-roig i que comportarà la creació de 500 llocs de treball amb una inversió de 600 milions d’euros.

El President de la Cambra, Jordi Just, ha posat en valor “l’habilitat de l’Ajuntament de Mont-roig” d’apostar per un sector emergent, amb connotacions molt vinculades a l’energia neta, sostenible i moderna, i que permet diversificar l’economia del municipi que ara mateix està molt centrada en el turisme i els serveis. A més també destaca l’impacte econòmic que generarà, amb la creació de llocs de treball, molts d’ells qualificats,  que anirà molt més enllà del municipi i que irradiarà sobre el seu territori d’influència. També ha volgut assenyalar “l’agilitat de la Generalitat” en la negociació amb l’empresa i que ha estat determinant per aconseguir l’objectiu final.

Just ha destacat que l’aposta de l’empresa coreana, que ha triat Mont-roig descartant d’altres possibles ubicacions arreu d’Europa, subratlla “el valor estratègic del nostre territori per acollir implantacions d’aquestes característiques”. I fa més necessari que mai “la millora de les infraestructures del territori que serveixen per fer encara més atractiva la zona per ubicar implantacions d’aquesta magnitud i dimensió. Infraestructures transcendents, que tan reclamem des de la Cambra, com l’estació intermodal, l’aeroport, la Nacional 420 o la C14 entre d’altres. En definitiva, un nus de comunicacions determinant per garantir la qualitat de vida de la nostra gent i la competitivitat de les nostres empreses”, ha afirmat Just.

Cambra de Tarragona: ‘Una inversió estratègica’

Per la seva banda, des de la Cambra de Tarragona s’ha volgut “felicitar al Govern de Catalunya, i més en concret a Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball, per la seva capacitat de negociació que ha fet possible que Mont-roig acabi essent la seu d’una planta de la coreana Iljin que es dedicarà a fabricar un component clau per a les bateries dels cotxes elèctrics, una inversió amb un alt valor afegit que beneficiarà al conjunt de les Comarques de Tarragona i al país”.

“Estem parlant de 600 milions d’inversió -continua-, la xifra més alta del últims 15 anys a Catalunya, pel que fa al sector industrial. I la creació de més de mig miler de llocs de treball. Als que s’hi haurien d’afegir els indirectes més l’efecte tractor que provocarà aquesta infraestructura”.

“Totes les inversions són sempre benvingudes, però aquesta encara ho és més atès el moment en el que arriba, (enmig de la crisi derivada per la pandèmia i la guerra. I la pèrdua de la inversió de la fàbrica de bateries cap a Sagunt) i la naturalesa de la inversió, estratègica en la transició cap a una mobilitat elèctrica més sostenible”.

L’ajuntament de Reus s’ofereix a promoure la formació de mà d’obra qualificada.

Alhora, l’ajuntament de Reus ha celebrat l’anunci “de l’arribada al territori d’una inversió industrial milionària, la qual suposarà un impacte econòmic molt positiu en tota la comarca del Baix Camp”. El consistori, a través d’IMFE Mas Carandell, s’ha posat a disposició de les administracions implicades en l’arribada de la inversió tots els recursos empresarials amb els quals compta la capital del Baix Camp per tal de facilitar-ne la implantació i promoure la formació de mà d’obra qualificada.

Valoracions positives de Foment, CCOO i UGT

Foment del Treball i CCOO han aplaudit també la inversió després d’anys d”un no parar” de desinversió al sector industrial, especialment el de l’automòbil, encapçalat amb el tancament de Nissan. “És un primer pas positiu”, ha dit a l’ACN el president de Foment, Josep Sánchez-Llibre. Així mateix, ha apuntat que es un “primer senyal” de reindustrialització del sector. El secretari general de CCOO d’Indústria, José Antonio Hernández, ha celebrat també el projecte, valorat en 600 milions d’euros, i ha ressaltat que mostra la capacitat de l’industria catalana per “regenerarse”.

“Es una noticia especialment bona en un moment on portem tres o quatre anys amb un no parar de desinversió industrial”, ha afegit Hernández abans d’afirmar que la inversió certifica la capacitat del país per “mantenir i atraure” projectes.

Des d’UGT Tarragona s’ha fet públic un comunicat afirmant que, si bé “encara es desconeixen els detalls de l’acord amb l’empresa ILJIN, considerem positiu l’establiment de l’empresa sud-coreana al Camp de Tarragona i la creació de 500 nous llocs de treball d’aquí a dos anys”. El sindicat, però, llença una advertència: “Ara bé, cal recordar que, segons les darreres dades d’ocupació, hi ha 44165 persones aturades a la demarcació de Tarragona. Per tant, UGT creiem que cal donar solucions immediates, ja que no poden esperar dos anys a trobar un lloc de feina”.

Redacció