.

.

TOTS 21

Imatges de la jornada d’aquesta tarda. Fotos:Tjerk van der Meulen

350 persones han participat a la sessió inaugural del Procés Participatiu del POUM de Tarragona, celebrat a la Sala August del Palau de Congressos. Aquesta jornada de reflexió anomenada Dibuixem Tarragona. Inclusió, cohesió, sostenibilitat i altres reptes de futur ha dibuixat els principals eixos del futur pla d’ordenació urbanística que comença “escoltant totes les veus. Avui cedim la veu a la ciutat d’aquest POUM que és seu, perquè dibuixi la Tarragona dels propers anys perquè tenim un gran repte, que tothom, tot els barris sentin Tarragona seva. Tarragona és la ciutat més important del Camp de Tarragona i tenim la responsabilitat vers el territori de construir un POUM fort”, ha remarcat l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que ha inaugurat aquesta jornada de participació.

En la mateixa línia s’ha expressat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Xavier Puig: “Avui ens trobem en el moment que passem la veu política a la ciutat i no serem els representants polítics sinó els de les entitats econòmiques, socials i mediambientals, col·lectius de gent gran, feministes i també la canalla de la ciutat els que diguin com volen dibuixar la Tarragona dels propers 20-30 anys”. I en acabar la jornada ha remarcat: “Ha estat una jornada emocionant perquè culmina molta feina en l’àmbit polític, però  sobretot tècnic”.

Andrés Martínez de la Riva, de l’empresa Raons, ha explicat que l’objectiu del procés participatiu del pla urbanístic és fomentar i garantir els drets d’informació, iniciativa i participació ciutadana. També pretén buscar la implicació ciutadana, així com facilitar la divulgació i comprensió de tots els treballs relacionats amb el POUM.

L’arquitecte i catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya, Josep Parcerissa, ha introduït elements com els que es fan servir per planificar les ciutats i quins són els grans reptes que han d’abordar les ciutats del segle XXI i específicament Tarragona. “El POUM s’ha de preguntar en quines imatges es tradueixen els objectius que es plantegen. El futur passa per concretar els esforços en el riu”, ha apuntat.

A continuació, la sociòloga i doctora en urbanisme, membre del Col·lectiu Punt 6 i experta en urbanisme feminista, Blanca Valdívia, ha posat èmfasi en el disseny feminista de les ciutats. “A través de la configuració urbana s’han transmès rols i jerarquies socials. El punt de partida del nou POUM ha de ser la vida quotidiana a l’hora de dissenyar els espais”, ha remarcat.

El tercer ponent ha estat l’arquitecte tarragoní, màster en urbanisme per la Universitat Politècnica de Catalunya, Arnau Tiñena, que ha centrat la seva ponència en els creixements urbans, les ciutats compactes i la forma urbana. “El progrés no ha d’anar necessàriament relacionat amb el creixement expansiu. Hem d’aspirar al fet que la natura estructuri la ciutat, s’ha de ser imaginatiu”, ha emfatitzat.

L’arqueòloga i responsable del Pla Barcino, Carme Miró, ha parlat de la seva experiència i ha donat recomanacions per posar en valor el patrimoni cultural de les ciutats com que “la ciutat és un document viu en transformació constant. No podem oblidar la Tarragona del passat, però el passat no ens ha d’hipotecar ni el present ni el futur. Els/les arqueòlogues hem d’estar al minut zero de plans com el POUM. Per això s’ha de treballar en equip”.

Finalment, el geògraf tarragoní Rafel López Monné ha apuntat les claus per a una mobilitat sostenible i el seu encaix en el paisatge. “La ciutat ha d’estar pensada per a les persones. S’ha de poder anar a peu i treure espai als cotxes perquè aquest és el POUM de l’adaptació, perquè el futur serà de molts menys vehicles. Ens hem de començar a moure d’altres maneres”.

Entitats polítiques, econòmiques, ecologistes i veïnals, entre els assistents 

Entre els assistents a la jornada de participació hi figuraven el Delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré; el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès; i el vicerector Juan Antonio Duro, doctor en economia i especialitzant en temes referents a l’urbanisme, el turisme i el medi ambient.

També han assistit la directora territorial d’Empresa i Treball, Sofia Moya; la directora dels Serveis Territorials de Cultura, Lurdes Malgrat; i la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes, Eva Ferran. Del món econòmic ha estat present el president de la Comissió de Territori i la coordinadora de la Comissió de Territori de l’AEQT, Antoni Boix i Eva Canals, respectivament; el president del Port de Tarragona, Saül Garreta; el president de la CEPTA, Josep Antoni Belmonte; el president del Consell de Comerç de PIMEC Tarragona, Florenci Nieto; el conseller de Territori de la Cambra de Comerç i el cap de projectes i competitivitat, Agustí Doménech i Jordi Càceres, respectivament. També han assistint representants o presidents del Col·legi D’aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers d’edificació de Tarragona; del Col·legi de Metges, el director de l’Escola d’Arquitectura de Reus i del Col·legi Oficial d’Infermeres i infermers de Tarragona. I regidors de l’Ajuntament de la Riera de Gaià.

Pel que fa a les associacions de veïns i federacions han assistit l’AV de La Granja, Barri de Riuclar, La Floresta, la FAVT, l’AV del Serrallo, l’AV del Port, Molnàs i Solimar, La Unió de Sant Pere i Sant Pau, l’AV Amics Parc Riuclar-Sant Josep, l’AV La Móra-Tamarit, Mas Vilà de Boscos, l’AV Camp Clar, l’AV de Cala Romana, l’AV Boscos Nord, AV de Tarragona 2, les Associacions Veïnals Federades de Tarragona Segle XXI, l’AV de Maria Cristina, l’AV El Llorito-Terres Cavades, l’AV Sant Salvador i Sant Ramon, El Pinatell, la Vall de l’Arrabassada, la Muntanyeta i la Savinosa.

Les entitats ecologistes també han assistit a la Jornada de Participàció del POUM. En concret, representants o presidents de GATA-Grup d’Amics Toni Achón, l’Associació Mediambiental la Sínia, Ecologistes en acció i Greenpeace. Finalment, també hi ha estat presents diversos arquitectes tarragonins, així com geògrafs, sociòlegs i del gremi de la construcció.

160 visualitzacions  

La jornada ha estat retransmesa en streaming íntegrament a través del canal de YouTube de l’Ajuntament, que ha tingut 160 visualitzacions, una xifra que està molt per damunt de la mitjana de visualitzacions en directe d’un plenari ordinari.

Redacció