.

Imatges de la concentració d’aquesta tarda. Fotos: Tots21

Mobilitzats des de fa setmanes a partir d’un grup de whatsapp que acull als propietaris de locals de restauració de Reus farts amb la criminalització que pateix el sector per les administracions, prop d’un centenar de persones (molts d’ells al límit de la capacitat de resistència econòmica) s’han concentrat aquesta tarda a la plaça Mercadal de Reus per exigir la condonació dels impostos municipals. Una demanda formulada amb un silenci ensordidor i respectant les mesures de prevenció anticovid que només ha trencat el portaveu improvisat, Juan Andrés Alfonso. “Ja no podem resistir més aquesta situació. Per això estem avui aquí”, afirmava. “Exigim que l’Ajuntament ens condoni els impostos que depenen del consistori, com les terrasses i la brossa. És cert que enguany ens han perdonat alguna cosa, però no és suficient ni és el que volem. Volem ajudes reals i no pas bonos perquè la gent vagi a comprar loteria”.

“No conec cap polític que hagi anat a l’ERTO. Jo sí que ho hagut de fer i ara estic assumint de nou els costos perdent diners. És molt fàcil fer les coses amb els diners dels demés i cobrant-nos sense fer res. És ilògic”, disparava Alfonso, que manifestava la voluntat de “poder parlar amb l’alcalde directament. Es pot asseure amb mi quan vulgui i parlant, que és com ens podem entendre. El problema és que hi hagi política pel mig. Fa dues setmanes vaig trucar a un regidor per veure si podíem parlar. Em va dir ara et truco… i m’ha trucat avui”.

“Tinc molts companys que ho estan passant malament”, continuava, deixant clar però que ell també ha hagut d’aprende a surar per damunt de les aigües revoltes de la pandèmia. “Als meus treblladors els he hagut d’avançar diners, els he pagat les vacances, i altres coses perquè vul estar al seu costat. Abans de ser jo el seu cap, des de fa dos anys, eren els meus companys de treball. I no poden sobreviure amb els ERTO, que de vegades no cobren, i les promeses del Govern o de la Generalitat. Quan veus que un treballador teu ho passa malament, tu també ho passes malament. Perquè a més són amics meus”, etzibava.

En aquesta línia, Alfonso també apuntava que la crisi té efectes colaterals en el sector. “Us puc dir que han enviat a l’ERTO a gairebé tots els distribuidors que em visiten. I a totes les cases que em truquen per telèfon els dic el mateix: Fins que no vingui la persona a visitar-me, no els compro res. Perquè les cases grans s’estan aprofitant d’aquesta situació”, exclamava.

J.Siré