.

Aquesta prestació seria l’equivalent a les prestacions de maternitat i paternitat vigents fins a abril de 2019.

La Seguretat Social va tramitar 60.802 prestacions per naixement i cura de menor entre gener i setembre de 2020 a Catalunya, de les quals 5.726 corresponen a la demarcació de Tarragona. Del total català, 29.442 van correspondre al primer progenitor (2.706 a Tarragona), habitualment la mare, i 31.360 al segon progenitor (3.020). Fins al tercer trimestre de l’any, la despesa en aquesta prestació va ascendir a 356.167.519 € (dels quals 30,5 millones de euros corresponent a la província), sent Catalunya, la Comunitat Autònoma que més despesa té.

Aquesta prestació seria l’equivalent a les prestacions de maternitat i paternitat vigents fins a abril de 2019, que té prevista la plena equiparació per al 2021. La seva diferent naturalesa jurídica, així com la seva diferent durada i obligatorietat, fan impossible comparar dades d’anys anteriors de forma.

Per comunitats autònomes, el major nombre de prestacions per naixement i cura de menor entre gener i setembre va correspondre a Catalunya (60.802), seguida per Andalusia (60.065), i Madrid (55.850).  

Des de l’1 de gener de 2020, el permís del segon progenitor, anteriorment denominat permís de paternitat, és de 12 setmanes. En cas de part biològic, quatre són obligatòries després del part i la resta són voluntàries. A més, la mare, que té 16 setmanes de baixa, pot cedir dues d’elles a l’altre progenitor. En cas d’adopció, guarda o acolliment, cada progenitor disposa de 6 setmanes obligatòries a partir de la resolució judicial o decisió administrativa, i de 16 setmanes voluntàries a distribuir entre els dos, amb un màxim de 10 setmanes per a un d’ells.

Està previst que en 2021 aquesta prestació per naixement i cura de menor sigui igual per a tots dos progenitors i es reconegui com un dret individual i no transferible. Aquest permís serà de 16 setmanes i 6 d’elles hauran de gaudir-se immediatament després del part o resolució judicial o administrativa en cas d’adopció, guarda o acolliment. La quantia d’aquestes prestacions és equivalent a la base de cotització del mes anterior al part, adopció, guarda o acolliment, i s’abona directament per l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) durant les setmanes que dura el permís.

A l’agost passat, l’Institut Social de la Seguretat Social va ampliar el seu servei per a sol·licitar telemàticament els períodes successius de descans per naixement o cura del menor, si els progenitors opten per dividir el període. Es pot per tant iniciar el tràmit, sense necessitat de desplaçaments a les oficines de la Seguretat Social, a través del portal . La teva Seguretat Social (https://sede.seg-social.gob.es/) amb certificat digital o usuari i contrasenya en Cl@ve permanent. 

Excedències per cura de fill/a, menor acollit o familiar

D’altra banda, el nombre d’excedències donades d’alta en el primer semestre de l’any a Catalunya va ser de 6.260, de les quals 5.664 van correspondre a dones i 596 a homes. Per comunitats autònomes, el major nombre d’excedències es va registrar a Madrid (9.415), Catalunya (6.260), País Basc (4.881), Andalusia (4.752) i Comunitat Valenciana (4.283).

El nombre d’excedències s’ha reduït de mitjana un 8,91% respecte al mateix període de 2019, encara que el comportament és diferent per comunitats autònomes. A Catalunya s’ha reduït un 11,18% respecte al mateix període de 2019.

Redacció / Gràfics: Subdelegació del Govern espanyol a Tarragona