.

.

TOTS 21

La regidoria Dolors Vázquez i l’alcalde en funcions i regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio. Foto: Ajuntament

La Guàrdia Urbana ha aixecat 52 actes en un una setmana contra els incívics que llencen les deixalles fora des contenidors. L’actuació policial respon a les instruccions que l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, va donar al cos municipal de seguretat perquè eviti aquests comportaments incívics, i localitzi, identifiqui i sancioni els incívics que embruten la ciutat.

El mes de maig d’enguany el servei municipal de recollida de residus va registrar 391 incidències per residus voluminosos llençats incorrectament a la via pública. El mes de juliol se’n van registrar 686. En dos mesos, el número d’incidències ha augment del 75,45%.

L’alcalde en funcions i regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio; i la regidora de Seguretat, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez, han comparegut aquest dimarts, 18 d’agost en roda de premsa per fer balanç de la primera setmana de funcionament de la campanya. Les 52 actes aixecades per la Guàrdia Urbana tenen tres tipologies:

  • 8 denuncies per deixar o dipositar a la via pública i fora dels espais autoritzats, objectes, runes, terres o deixalles.
  • 42 denuncies per deixar les escombraries fora dels contenidors de recollida.
  • 2 denúncies per sostreure materials o elements dipositats en contenidors de recollida a la via pública quan aquest recapte pugui ser destinat a una posterior venda o bescanvi, com en el cas de ferralla, cartons, roba, vidre o altres.

Les infraccions estan regulades en les ordenances municipals de civisme i de neteja: L’Ordenança de Civisme fixa com a falta lleu deixar la brossa fora del contenidor, i estableix una possible sanció de fins a 600 euros; mentre que l’Ordenança de neteja fixa com a falta greu deixar objectes, mobles i voluminosos fora de lloc, i estableix una possible sanció de 750 euros.

Els cos de policia municipal té dues línies d’acció: una, amb agents de paisà, per localitzar i denunciar els incívics en el moment que deixen les deixalles fora del contenidor; i l’altra, amb l’anàlisi de les deixalles mal dipositades, per si trobar elements que permetin identificar els autors i denunciar-los.

L’Ajuntament de Reus disposa des de l’any 2001 d’un servei de recollida de mobles i altres residus voluminosos. Per telèfon o a través del web municipal es pot sol·licitar el servei de recollida per desfer-se correctament d’aquests tipus de deixalles. Cal baixar el voluminós al costat del portal de casa (mai al costat del contenidor) en el moment que s’indica; i el servei passarà a recollir-lo de manera gratuïta.

Millora de la recollida selectiva

L’alcalde en funcions i regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio, ha aprofitat la roda de premsa per felicitar la ciutadania que poc a poc millora les dades de recollida selectiva a la ciutat. Amb les dades tancades de 2019, el percentatge de selectiva se situa en el 32,4%; mentre que el 2018, era del 29,86%. Amb les dades parcials dels primers mesos de 2020, està baixant la recollida de rebuig i puja el de les fraccions, el que fa preveure que l’any es tancarà amb dades més positives.

Redacció