.

La intervenció forma part de la segona fase del projecte de recuperació i posada en valor del monument. Foto: CedidaLa segona fase dels treballs d’excavació arqueològica al teatre romà de Tarragona s’ha iniciat avui. Les tasques arqueològiques se centren en la zona de l’hyposcaenium, l’àrea que quedava per sota del prosceni, on hi havia la tramoia del teatre, i també es realitzaran sondeigs a les àrees annexes del monument.

El projecte de recuperació del teatre romà s’emmarca en el pla estratègic de posada en valor del monument que preveu la creació d’un futur Parc Arqueològic del Port de Tàrraco i que va ser presentat l’abril de 2018. És una aposta del Departament de Cultura i de l’Ajuntament de Tarragona per garantir la conservació del monument i posar-lo a l’abast de la ciutadania, així com integrar-lo en la vida del barri i en el circuit de visita dels equipaments patrimonials de la ciutat de Tarragona, connectant la part alta amb la part baixa de la ciutat.

La primera fase d’actuació es va centrar en la restitució volumètrica de la càvea i la seva adequació a la visita, i va comportar excavacions arqueològiques i tasques de conservació i restauració de les restes. Les excavacions van posar al descobert edificis i estructures prèvies a la construcció del teatre (segle I dC), com una àrea comercial formada per tabernae (botigues) i un traçat d’un carrer que discorria en paral·lel al moll del port romà. A l’altra banda del carrer es va identificar un altre conjunt de tabernae, sobre el qual es construí posteriorment l’hyposcaenium del teatre. Aquestes troballes van aportar una informació fonamental per interpretar el conjunt del port romà de Tàrraco. Tot i això, no es va esgotar el jaciment.

L’activitat de difusió del monument continuarà i no es veurà afectada per les intervencions arqueològiques. Està previst que es duguin a terme visites i jornades de portes obertes, especialment en ocasió dels treballs d’excavació. Així mateix, es mantindrà la programació habitual vinculada a la divulgació del teatre romà: les visites guiades dels diumenges; els “Itineraris pel MNAT” que se celebren cada primer diumenge de mes; el taller “Passa un matí de teatre!” que té lloc al Tinglado 4, i el cicle “Llegim el patrimoni. Literatura i Història” vinculat al món del teatre d’època romana i que se celebrarà el mes de febrer.