.

 

Un total de 91.725 electors estan cridats a votar a Tarragona en 159 meses electorals aquest diumenge electoral on es decideix el futur de la ciutat en uns comicis amb més incertesa que altres cos i on de nou surt com a favorit l’alctual alcalde, Josep Fèlix Ballesteros. Comanda l’Ajuntament des que en el seu segon intent, en 2007, es va imposar a Joan Aregio, substitut de l’alcalde Nadal.

La campanya electoral ha transcoraregut amb una certa calma, a part d’algun debat, on s’ha pogut veure un enfrontament  Ballesteros-Dídac Nadal -el candidat de Junts x Tarragona i fill de l’exalcalde Nadal- a comte del cas pàrquing Jaume I.

De nou, Ballesteros contra la festa del món després que l’alcalde anunciés finalment enguany que es tornava a presentar després de mantenir la incògnita. Davant seu tindrà candidats que reeteixen, com Rubén Viñuales -Ciutadans-, Pau Ricomà -ERC- i Laia Estrada -CUP-. Són cares noves José Luis Martín, delfí d’Alejandro Fernández al capdavant del PP, Carla Aguilar -En Comú Podem-, mentre que entre la munió de la resta de formacions que es presenten i no tenen representació o no s’havien resentat mai, destaquen, per l’impuls i ganes que han mostrat a la precamanya i a la camanya electoral, Vox (Isabel Lázaro), Centrats x Tarragona (Carlos Calderón), Ara Tarragona Cinc Estrelles (amb David Varona). Menys impacte mediàtic, però també amb un cert ressò figuren el clàssic Partit Animalista -ACMA-, Assemblea per Tarragona (amb Oriol Achón al cadavant).

Venim d’unes generals molt tensionades on semblava que Espanya es trencaria o que tornarien els terços de Flandes segons qui guanyés. No ha assat ni una cosa ni l’altra, la relativa calma s’ha imposat. I els missatges del vértex Espanya-Catalunya han quedat sonorament arreconats davant les necessitats que té Tarragona per afrontar el seu futur. No hi ha hagut debat nacional a la campanya.

El retret

El principal retret que es fa  Ballesteros ve associat al desgats després de 12 anys de gestió municipal i a no haver solucionat els principals problemes de la ciutat, segons coincideixen el gruix dels oponents. La brutíssia de la ciutat ha estat potser el tema estrella de la campanya i tothom coincideix que cal un noumodel i cal començar a sancionar els actes incívics, una política que no agrada tradicionalment a l’esquerra.

Les propostes

La mala situació del comerç, atenaçat per les grans superfícies comercials i per la venda per internet, és junt a la necessària remodelació de l’entorn comercial de la ciutat, els eixos del programa del PSC, Cs, ERC, PP i Junts x Tarragona. Espectacular ha estat la posada en escena dels projectes del PP de convertir la ciutat en un gran raval on es primi caminar des de la plaça dels Carros fins a la Rambla Vella.

Coincideixen Ciutadans, ERC, PP, Junts x Tarragona i la CUP a reconvertir les carreteres nacionals d’entrada a la ciutat en veritables arrabals. Ara be, la gratuïtat del bus municipal és només defensava el PSC. L’oposició sempre l’ha vist massa electoralista i cara.

Curiosa la proposta de Rubén Viñuales, apostant perquè als carrers “han de passar coses”, música, actuacions vida. Parlàvem de comerç i apareixen propostes com negociar lloguers baixos de locals i augemnatr-los en funció dels ingressos del llogater (Ciutadans) i aplicar bonificacions als comercints (Dídac Nadal). Ricomà, al seu torn, té clar que no han d’obrir nous centres comercials ni afavorir la llibertat absoluta d’horaris.

La seguretat va deixant a poc a poc de ser un argumentari clàssic de la dreta, tot i que manté el seu esperit. La policia de proxiitat és una proposta general, a qui donen suport el PSC,  Ciutadans,, ERC, Junts x Taragona, CUP -vol garantir un model de seguretat de proximitat- i En Comú Podem. El PP aposta per tolerància zero amb l’incivisme. És l’incivisme un dels maldecaps de la ciutat.

Un dels grans projectes del mandat que ha acabat ha estat els Jocs Medierranis i el seu llegat. Hi ha una certa cincidència que s’ha de gestionar des de l’Ajuntament. El SC segueix defensat que els Jocs van ser un èxit i l’oosició reclama que es comenci a actuar a l’Anella Medierràni i no es vegi un entorn semiabandonat.

D’on venim

Les municials de fa quatre anys van donar  per tercera vegada la victòria a Ballesteros, amb nou regidors, dos menys que l’anterior mandat. Però els seus perseguidors van rebre una forta rebregada: PP va passar de 7 a 4 regidors, i CiU, de 7 a 3 (dos amb la marxa posterior de Josep Maria Prats). Ciutadans va fer el gran salt aconseguint 4 regidors (tres amb la marxa de Beatriz Pérez), els mateixos que ERC. Són aquestes dues formacions les que volen disputar la victòria a Ballesteros i les que es troben en millor chance donat el creixement general que estan vivint. Completaven el conssitori els dos regidos de la CUP i la regidora d’ICV-EUiA Arga Sentís.