.

Pla obert d’un camió amb una pancarta reclamant la gratuïtat de l’AP7 en l’aturada en una àrea de servei de l’autopista durant la marxa lenta en sentit Tarragona. Foto: ACN

Uns 250 camions s’han sumat a la marxa lenta de Tarragona per mostrar la “indignació” per la mesura que prohibeix el pas als transportistes per l’N-240 i l’N-340 i que els obliga desviar-se cap a l’autopista. La protesta, convocada per la FEAT, ha provocat cues quilomètriques a l’A-7, a l’N-340 i, sobretot, a l’AP-7. A les comarques tarragonines, una cinquantena de camions també han fet una altra marxa lenta entre el Vendrell i l’Arboç. Els transportistes es queixen que se’ls hagi obligat a circular per l’autopista, amb unes bonificacions que no els complauen i amb el “greuge” que els suposa. Per tot plegat, reclamen bonificacions de fins al 75% o la gratuïtat. El sector espera que les marxes lentes, que consideren “un èxit”, serveixin perquè se’ls convidi a dialogar. Si no, no descarten noves convocatòries.

Pla general de retencions a l’AP-7 al seu pas per Tarragona per la marxa lenta dels transportistes. Foto: ACN

A les cinc de la tarda, desenes de camions s’han trobat al pàrquing de vehicles del polígon Riu Clar de Tarragona per a iniciar la marxa lenta, que els ha dut a recórrer l’autovia A-7 i la carretera N-340 fins a l’accés de l’autopista a Altafulla. En aquest punt, s’han incorporat a la via ràpida fins a la sortida de Tarragona. Els transportistes, amb pancartes penjades al davant del camió on es reclamava la gratuïtat de l’autopista, han fet sonar el clàxon durant tot el recorregut, en què han bloquejat els carrils de les carreteres. Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), a l’AP-7 és on s’han format més cues, fins a 12 quilòmetres de retencions entre Torredembarra i Tarragona. A l’A-7, les cues han rondat els set quilòmetres en tot el tram de Tarragona. A l’N-340, a la zona d’entre Altafulla i El Vendrell, s’han registrat cues d’uns quatre o cinc quilòmetres.

La Federació d’Auto-transport de la Província de Tarragona (FEAT), argumenta que la prohibició de circular per determinats trams de l’N-340 i l’N-240, amb el desviament obligatori a l’AP-7 o AP-2, comporta perjudicis per als transportistes. Així, critiquen que el pagament dels peatges, “bonificats insuficientment”, suposen un sobrecost d’entre 300 i 600 euros mensuals. D’altra banda, apunten que els criteris d’accés a l’autopista els obliguen, en segons en quins punts, a “recorreguts addicionals de més de vint quilòmetres per trajecte”. Finalment, afirmen que se senten “criminalitzats” amb aquestes mesures, pensades per rebaixar la sinistralitat.

Paral·lelament a la mobilització duta a terme a Tarragona i a les Terres de l’Ebre (on s’han compatibilitzat també prop de mig centenar de camions que han aturat el trànsit a l’Aldea), uns cinquanta transportistes lleidatans s’han sumat a la protesta. Coincidint amb l’operació sortida d’un llarg cap de setmana, els camioners han iniciat a les 17.30 hores al Polígon El Segre de la ciutat de Lleida una marxa lenta amb els seus vehicles de treball que els ha dut ha recórrer l’N-240 entre la capital del Segrià i les Borges Blanques, des d’on han retornat a Lleida per la mateixa carretera punt en què ha finalitzat l’acció reivindicativa, convocada per l’Associació Provincial Empresarial de Transports de Mercaderies per Carretera de Lleida (Asotrans).

ACN