.

Veïns de la Part Baixa desplegant pancartes durant el plenari d’aquest dijous. Foto: Tarragona21

Tensió controlada però evident al plenari de l’ajuntament de Tarragona d’aquest dijous, on desenes d’habitants de la Part Baixa han manifestat la seva indignació amb el que consideren una deixadesa per part de l’equip de govern a l’hora de resoldre uns problemes que abasten pràcticament tot l’abecedari. Convocats per l’associació de veïns a les 10 del matí a la plaça dels Carros, prop de dues-centes persones (l’horari ha fet que una part d’elles no completés el recorregut fins a la plaça de la Font) han desfilat pels carrers de Tarragona per assistir al debat propiciat per una moció del PDeCAT en la qual es reclamava acomplir als acords que ja s’havien arribat el passat mes de juny, encaminats a millorar i revitalitzar el barri del Port.

La proposta ha tornat a ser aprovada per unanimitat, però tant la paciència com la confiança dels veïns ha demostrat estar sota mínims. En alguns moments de la sessió plenària s’han escoltat crits dels veïns que certificaven un enuig creixent. “Ha de dir la veritat”, etzibava un a la portaveu de l’equip de govern, Begoña Floría. “Parlar parlen molt bé, però de fer res de res” i “agrairíem que no diguessin mentides” reiteraven objectiu en la regidora socialista, mentre que el de “pocavergonya, estàs matant la ciutat” anava directament contra l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, que en tot moment ha demostrat saber encaixar els cops amb elegància.

Tanmateix, el debat no s’ha distingit per la diplomàcia. Dídac Nadal ha aconseguit suport a un text que reclama fixar un calendari, “del qual s’informi l’Associació de Veïns del Barri del Port i als grups municipals, sobre les actuacions sol·licitades” el passat mes de juny i que el pressupost del 2019 incorpori una partida per garantir-ne la concreció. El segon dels acords ratificats és el d’actuar de manera immediata per solucionar “l’alarmant problemàtica que es viu al cerrer d’Orosi davant l’ocupació il·legal de l’immoble número 7”. Un cop conegut el resultat de la votació, el portaveu del PDeCAT ha demanat “si us plau que no quedi en una altra moció aprovada per unanimitat de les que queden oblidades. Posem-nos-hi des de demà a primera hora”, deixava anar recollint l’aplaudiment dels presents.

Per la seva banda el portaveu republicà, Pau Ricomà, es considerava també veí de la zona perquè “vam decidir posar la nostra seu al carrer Reial”, i alertava sobre el fet que “la degradació no té fronteres. Els carrers Gasòmetre i Unió comencen a patir els mateixos problemes. L’àrea comercial que formaven els carrers Unió i Apodaca només és un record fantasmagòric”.

Floría ha reconegut l’existència d’una sèrie de problemàtiques a la zona sense caure-li els anells. Ara bé, ha marcat distanciament amb la resta de grups assegurant que “discrepem en l’enfoc. És fàcil fer política des de l’oposició dient que el govern no fa res o que ho fa tot malament”, ha reblat recriminant postures que ha titllat de “brindis al sol” referint-se explícitament a la portaveu de la CUP, Laia Estrada, que ha fet tota la seva intervenció mirant a la càmara”. Floría ha recordat les entrevistes mantingudes amb la presidenta de l’associació veïnal, en les quals va transmatre-li “la necessitat de dur a terme una actuació integral per poder transformar el barri com es va fer amb Campclar i la Part Alta”. Per això ha posat deures als partits que sustenten el govern català exigint-los que pressionin l’executiu per a que “la Generalitat activi un altre cop el Pla de Barris”. Aquesta iniciativa que va tenir el seu origen amb el Tripartit va permetre, segons recordava la regidora socialista, “invertir 20 milions d’euros a Campclar i 20 milions d’euros més a la Part Alta. Només amb els recursos municipals no li podrem donar la volta”.

Estrada ha esclatat amb la referència de Floría al postureig, quan en realitat la seva intervenció estava sent gravada per la professional de premsa del seu partit com és habitual en cada sessió plenària: “La preocupació de vostès sembla que sigui si em graven quan porten set anys al govern. Entenc la desesperació dels veïns. Aquesta moció s’ha aprovat i probablement no canviarà res. Els insto que continuïn les mobilitzacions”, ha exclamat com a punt final a una intervenció que s’havia iniciat afirmant que “per aquest govern les preocupacions quotidianes de la gent no són prioritat”. En aquest sentit ha rememorat tots els plans relatius a rehabilitació comercial i d’habitatges “dels quals no s’ha fet res” i ha fet esment a la manca d’equipaments de la zona de titularitat municipal “que cauen a trossos”.

Abocadors il·legals

La temàtica veïnal ha estat la gran protagonista de la jornada, que ha aconseguit minimitzar l’impacte de les mocions tuper wear (denominació encunyada pel democristià Josep Maria Prats referint-se als textos uniformes d’argumentari nacional que els partits reparteixen per tots els municipis). La moció conjunta presentada per ERC i CS per l’erradicació dels abocadors il·legals de Tarragona ha estat aprovada per unanimitat. Els dos grups han carregat contra una problemàtica “que s’ja incrementant de forma imparable en els darerrs anys i davant del qual no sembla que l’Ajuntament reaccioni”, segons la taronja Sonia Orts. El republicà Xavier Puig ha reconegut que l’incivisme és part del problema però que el consistori “pot incidier i combatre aquestes pràctiques”- Tots dos s’han referit a les mobilitzacions per les xarxes i a les denúncies de diverses associacions veïnals, amb especial inicdència al PP-9. Els acords parlen d’elaborar un inventari dels abocadors il·legals , presentar el reglament de funcionament de la deixalleria més àgil i menys restrictiva en un termini no superior als dos mesos i endurira les multes per infractors en matèria de Medi Ambient.

La regidora socialista de l’àrea, Ivana Martínez, ha volgut centrar el problema en l’incivisme (“només durant el mes de juliol hem recollit 30 tones de mobles i altres llençats fora de contenidors”) i ha destacat “la compra de 60 ‘new jerseys’ “que han de ser ubicats al PP-9 en un treball conjunt amb les associacions” de cara a barrar el pas als camions que aboquen tota mena de brossa. Tot plegat tenint present la dificultat legal que suposa haver-los de posar en alguns casos en terrenys privats.

Estudi d’inundabilitat de la Part Baixa 

ERC també ha aconseguit tirar endavant una moció per elaborar un estudi d’inundabilitat de la Part Baixa de Tarragona, centrat en el mal estat de les canonades de les clavegueres i embornals quan plou amb intensitat. El regidor de TErritori, Josep Maria Milà, s’ha compromés a “fer una separata” específica per a la Part Baixa del Pla Director d’Aigües Residuals elaborat per EMATSA (que xifra les necessitqats d’inversions totals a la ciutat en 35 milions d’euros) en un termini no superior a un mes i acompanyat d’una avaluació econòmica del cost.

Finalment, el plnari ha acordat per unanimitat la moció d’ERC per elaborar un pla de xoc contra la degradació i l’incivisme que implica dispositius policials, actuacions urgetns davant plagues com les de rates i una revisió de les sancions per fer-les progressives un cop subjecte a la redacció d’una nova ordenança municipal (una proposta d’ICV assumida per tots els grups). En aquest punt Ballesteros ha proposat com a model de solució el Pacte contra l’Incivisme impulsat a per l’ajuntament de Bilbao.

Imatge dels afectats per l’estafa d’Idental. Foto: Tarragona21

Declaració institucional en suport dels afectats per iDental

El plenari ha tingut un altre moment mediàtic amb la presència d’una desena d’afectats pel tancament de la clínica d’iDental a Tarragona. El ple ha aprovat una declaració institucional en la qual se’ls dona suport davant “l’estafa i massacre sanitària més gran a l’estat espanyol en les darreres dècades”. Els acords van en la línia de l’exposat pels responsables de la plataforma d’afectats aquesta mateixa setmana en roda de premsa, i que podeu consultar clicant aquí.

J.S. 

(Seguirà ampliació)