.

La comissària de l’exposició, Mayte García Juillard, fent una visita guiada per l’exposició. Foto: Tarragona21

El xoc entre el catolicisme que volia ser hegemònic i el protestantisme que impulsa la societat burgesa del nord d’Europa entre els segles XVI i XVII es va viure en ambients hostils com els camps de batalla i en les elegants línies del pinzell que conformen l’art de l’època. Un dels millors exponents d’aquest darrer cas es pot visitar a Tarragona. CaixaForum ha presentat avui l’exposició ‘Pintura Flamenca i Holandesa’, 48 peces procedents del fons del Museu d’Art i d’Història de Ginebra entre les quals destaquen pintures d’artistes clàssics com Brueghel, van Haarlem o Teniers.

Oberta aprofitant Santa Tecla i en cartell fins al 27 de gener formant part del Programa Cultural dels Jocs Mediterranis, la mostra és una porta oberta a viure intensament l’inici del comerç de l’art. Perquè com explicava la comissària de l’exposició, Mayte García Juillard, durant la roda de premsa de presentació, “les noves classes acabalades del nord d’Europa tenen la capacitat per comprar pintures” mentre que els artistes del sud d’Europa encara devien el seu futur al patrocini dels mecenes. La mostra és de gran calat i de petits detalls, que mostren com es van trencant de vegades de forma gairebé imperceptible l’ortodòxia de l’art. I en aquesta línia es ressalten, de pas, tant les habilitats en introduir noves temàtiques (com per exemple les escenes de la vida quotidiana) com per ‘vendre’ les virtuts de traç (si un sabia fer cavalls, calia saber-ho fer destacar dins de l’escena) d’uns pintors conscients de la necessitat d’abastir un mercat on, fruit de la demanda, ja apareixen els marxants i l’especulació.

La directora de CaixaForum Tarragona, Glòria Olivé (esquerra de la imatge), i la comissària de l’exposició, Mayte García Juillard, durant la roda de premsa. Foto: Tarragona21

El fons de Ginebra forma part precisament d’aquest espai on neix el capitalisme perquè molts burgesos de la ciutat suïssa mantenien relacions comercials amb ciutats flamenques (llavors encara políticament sota el domini de la monarquia hispànica dels Habsburg) i holandeses (enfrontades a l’Imperi i agrupades en l’entitat política de les Províncies Unides) per la importància dels ports d’Anvers i Amsterdam. Aquesta mostra del segle d’or dels Països Baixos està dividida en cinc àmbits jerarquitzats per l’italià Leon Battista al segle XV. El visitant es trobarà en primer lloc amb els retrats perquè “li permet oblidar-se del segle actual i donar un salt en el temps per conèixer la moda de l’època i la manera de vestir”, segons explicava Juillard. A partir d’aquí s’escalonen les al·legories i escenes de la Història Sagrada, les escenes costumistes (per cadascun dels temes, els pintors trobarien clients), els paisatges (que guanya pes a inicis del segle XVI després de tenir un paper secundari i que motiva una primera mostra d’unió europea amb els pintors que es traslladen a Itàlia per retratar la seva llum) i les natures mortes i gerros de flors (un repte tècnic i compositiu).

L’exposició també acollirà diverses activitats al seu entorn. Segons ha explicat Glòria Olivé, directora de CaixaForum Tarragona, vindrà acompanyada d’un cicle de conferències, visites comentades (amb tres diumenges que permetran compartir impressions en una tertúlia amb vermut) i cafès-tertúlies.

J.S.

/* JS para menú plegable móvil Divi */