.

El veterà Reyes ha estat el perill del Còrdova fins que s’ha lesionat i ha hagut de donar pas a Álvaro en un parti en el que el Nàstic ha fet mèrits per empatar.

El Nàstic ha perdut a casa contra el que s’ha acabat convertint de forma sobtada en un rival directe per la salvació, el Còrdova, per 0-2 en un partit en el que han fet mèrits per com a mínim empatar. Fent el de sempre, que comença ordenat però acaba en ves a saber què perquè tot és massa espasmòdic, el resultat ha estat el de sempre. I amb la d’avui ja sumen deu derrotes de quinze al Nou Estadi (tres consecutives), un rècord que caldria veure si no és de Guinness si l’ajuntem a la condició de líder de categoria si només comptessin els punts guanyats fora. Ara bé, les decisions arbitrals han estat de traca i mocador, agreujant la tònica més que preocupant iniciada per fer-ho breu en el xoc davant el Tenerife i que va continuar la jornada passada a Granada amb un penal inexistent. Sempre que s’ha de marcar la línia del fora de joc a favor del Nàstic, sembla que faci corbes.

En línies generals, xiular al Nàstic és molt fàcil. El primer gol andalús ha arribat amb un més que probable fora de joc de gairebé tota la línia d’atac i la jugada anul·lada als tarragonins al minut 41, per posició antireglamentària de Barreiro (el gallec ha estat el més actiu a l’ofensiva local davant un Álvaro Vázquez encara limitat físicament), era tan dubtosa que semblava inexistent. Per acabar de conformar l’escàndol, el segon visitant de Guardiola provocava sensacions d’atracament a mà armada per la posició del atacant andalús. I aquest no és un detall irrelevant ni una excusa, sinó un condicionant important de cara a la recta final de la temporada. Com la manca de punteria i de resolució de cara a la porteria a casa, és clar. Al final del partit Nano Rivas ha deixat clar que “si dic el que penso sobre l’actuació arbitral em puc posar en problemes”. Fali no era tan diplomàtic: “Ens deixem la vida i les errades aribtrals et destrossen”.

Un altre cop, no hi ha res de recriminar a l’actitud dels jugadors. S’ha disputat una segona meitat notable que ha obert les portes a l’esperança. Però els minuts perduts a la primera, el bloqueig mental de cara a gol més que per falta d’oportunitats i una misteriosa capacitat dels rivals per fer més mal al moment indicat configuren l’expedient -X que viuen els granes i que fan impossible prendre alè. Perquè els andalusos són des d’ara un altre equip al que mirar de reüll juntament a la Cultural Leonesa. Potser més que un entrenador cal un psicòleg que hipnotitzi els jugadors i els faci pensar que el que veuen no és Tarracus, sinó la mascota dels Houston Rockets. Perquè al capdavall, tampoc cal que sigui massa bo, només que els trobi el click que els atenalla quan surten a la gespa del Nou Estadi.

La primera meitat ha suposat un malson per Javi Márquez, superat en tot moment i que ha no ha estat expulsat per segona groga perquè l’àrbitre sabia que la primera no se la mereixia. Condicionat per la targeta i lent, la seva inestabilitat provocava pànic a la banqueta i el tècnic ha decidit substituir-lo a l’inici de la segona meitat per Tejera. El cert és que el partit ha començat a gran nivell i ritme. El Nàstic semblava jugar amb criteri, buscant la pilota i sortint ràpid. Ajudat per un Kakabadze que comença a fer-se imprescindible i un Fali tan immens com irremplaçable al pivot (dit això, es perdrà el partit de la setmana vinent per acumulació de targetes, però la seva impetuositat entra dins del pack), el partit entrava dins del guió de Nano Rivas. Al minut 9 una xilena forçada a la frontal de la petita de Pleguezuelo obligava Kieszek a fer una gran aturada i tot semblava ben encaminat fins arribar al minut 25. Una falta picada per Reyes era rematada al segon pal per Aythami enmig dels interrogants sobre la validesa de la seva posició. La primera i a la cara.

A partir d’aquí, fotocòpia de tants drames acumulats. El Còrdova s’ha fet amb la pilota, el Nàstic ha tremolat i Reyes ha fet valer els galons d’un home que ho ha estat tot a Primera fins que problemes físics han obligat a canviar-lo per Álfaro, un altre clàssic dels cromos de la màxima categoria. El Còrdova juga a sortir del pou amb experiència, i Sandoval a la banqueta suma molt. És clar que Fali, gens partidari de les subtileses i dels detalls, continuava a la seva i una rematada de cinc estrelles des de la frontal de la gran ha sortit llepant el travesser al minut 35, confirmant que la seva incorporació ha sumat un perfil Busquets inexistent fins ara a l’equip.

Llançada a la brossa gairebé tota la primera part, la segona meitat ha significat el renaixement de Tete Morente. Irrelevant als primers 45 minuts i ajudat de nou per un Abraham notable de principi a final, la seva mobilitat ha donat sentit a l’atac local. Ha comptat amb Barreiro com aliat. Una rematada de cap seva l’ha escopit la creueta al minut 51, i al 82 l’ha llençat fora després que el porter visitant ni l’olorés. El Nàstic anava agafat confiança a mesura que passaven els minuts, el Còrdova s’ha acobardit, ha perdut la pilota perquè els tarragonins també han fet mèrits i els homes de Rivas han acabat tancant a la seva àrea als de Sandoval. Els millors moments dels grana al partit feien preveure una reacció imminent. Amb Dumitru i Uche al camp per agitar el partit, passaven coses. Fins el punt que el primer ha estat punt d’igualar l’encontre al 85 amb un xut que Kieszek ha desviat a córner amb problemes.

Però com que el guió a casa ja està escrit, Guardiola ha tret petroli d’una contra i de nou en posició dubtosa clavava el 0-2, expulsava els aficionats de la graderia (prop de 7.700 han respost a la crida a la mobilització) i convertia el Còrdova en un rival a tenir en compte a l’hora de pensar en la salvació. Perquè les quatre victòries consecutives dels andalusos li dona aire per aconseguir el que abans de Sandoval semblava imprensable.

Alineacions

Nàstic: Dimitrievski, Kakabadze, Arzo, Pleguezuelo, Abraham, Fali (Uche, minut 76), Javi Márquez (Tejera, a la represa), Tete Perdomo (Dumitru, minut 60), Omar, Álvaro i Barreiro

Banqueta: Bernabé, Gaztañaga, Dumitru, Uche, Jean Luc, Suzuki i Tejera

Còrdova: Kieszek, Aguza (Fernández, minut 76), Edu Ramos, Reyes (Alfaro, minut 39), Javi Galán, Sergi Guardiola, Loureiro, Quintanilla, Jovanovic (Álex Vallejo, minut 60), Aythami i Narváez.

Banqueta: Stefanovic, Caro, Álex Vallejo, Alfaro, Fernández, Aguado i E. Jauregi

Targetes grogues: Javi Márzquez, minut 13; Arzo, minut 24; Fali, minut 45+2 (es perd el següent partit contra l’Alcorcón per acumulació); Quintanilla, minut 60; Galán, minut 62 i 89; Tejera, minut 75; Pleguezuerlo, minut 85); Guardiola (minut 85); Kieszek (minut 89).

Targeta vermella: Galán, per doble amonestació (minuts 62 i 89)

Gol: 0-1, Aythami (minut 25); 0-2, Guardiola (minut 85)