.

Fins a 45.000 persones, segons xifres de la policia belga, han omplert aquest dijous el barri europeu de Brussel·les amb estelades, bufandes grogues i pancartes reclamant la llibertat dels presos. La protesta ha estat convocada per l’ANC i Òmnium sota l’eslògan ‘Desperta, Europa’.

Capçalera de la manifestació.

En l’acte polític posterior a la manifestació, el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, ha exigit que Europa “modifiqui la seva actitud” i forci l’Estat espanyol a iniciar el “diàleg polític” que ha de conduir a la “consolidació de la República”. A més, el vicepresident de l’ANC ha augurat que la bandera europea tindrà “aviat” una nova estrella que serà “groga”, en referència al color que simbolitza la reivindicació perquè els “presos polítics” surtin de la presó i el Govern destituït torni a Catalunya.

Al seu torn, el portaveu d’Òmnium, Marcel Mauri, ha destacat que Catalunya és “europeista” i “mediterrani”, i ha subratllat que els catalans miren Europa com a “garantia de diàleg”.

Per la seva banda, representants dels Comitès de Defensa de la República (CDR) de les Terres de Ponent han entregat aquest matí al Parlament Europeu un manifest amb 25.000 firmes per demanar a la UE que “actuï” per aconseguir “l’alliberament dels presos polítics”.

Puigdemont, a Juncker: “Havíeu vist mai enlloc del món una manifestació com aquesta per donar suport a criminals?”.

Puigdemont critica ‘”l’Europa oficial” per “animar” Rajoy en la seva “repressió”

El candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha aprofitat per dirigir-se al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per preguntar-li si havia vist mai enlloc del món una manifestació com la d’avui a Brussel·les per donar suport a criminals. “Potser perquè no som criminals sinó que som demòcrates”, ha exclamat.

Puigdemont ha criticat l’actitud de l’Europa oficial i l’ha acusat “d’animar” el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en la seva “repressió”. Davant d’aquesta situació, ha posat en valor que els catalans en lloc d’allunyar-se d’Europa s’hi hagin acostat per manifestar-se davant les institucions europees.

Marta Rovira: “De debò que es pensaven que per enviar mig Govern a l’exili i empresonar-los ens aturarien?”.

Marta Rovira: “Mai juguen net, fins i tot en unes eleccions democràtiques”

Al seu torn, la número dos de la candidatura d’ERC al 21-D, Marta Rovira, ha acusat l’Estat espanyol de mantenir a presó el líder del seu partit, Oriol Junqueras, i a Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, “perquè mai juguen net, fins i tot en unes eleccions democràtiques”. La candidata d’Esquerra ha posat en dubte l’estratègia de l’Estat i ha avisat que no servirà per apaivagar l’independentisme. “De debò que es pensaven que per enviar mig Govern a l’exili i empresonar-los ens aturarien? Que no veuen que no poden aturar les nostres idees, que el que ens mou són objectius dignes i que no pararem ni un segon de perseguir tots aquests objectius nobles fins al final?”, s’ha preguntat.

Per a Rovira, Espanya sap que els independentistes “tornaran a guanyar” a les eleccions del 21-D i això els fa “tenir por”. “Hem d’estar esperançats, hem d’anar a guanyar a les urnes, ho vam fer i ho tornarem a fer”, ha sentenciat entre els aplaudiments dels milers de persones que han assistit a la mobilització.

La CUP denuncia la “complicitat” de la UR amb la “violència” de l’Estat espanyol

El regidor de la CUP-Capgirem Vic Joan Coma ha representat els anticapitalistes I ha denunciat la “complicitat” de la Unió Europea (UE) amb la “violència” de l’Estat espanyol contra el moviment independentista. De fet, el regidor independentista ha sentenciat que l’actuació de Madrid “no seria possible” sense l’aval europeu. Coma també ha assegurat que és “imprescindible” construir la República des de la “insubmissió” per contribuir en la creació d’una nova Espanya i una nova Europa, que siguin “democràtiques, solidàries” i que es construeixin des de la “pau i la fraternitat” i que sigui “pels pobles”.

Coma ha explicat que l’independentisme ha omplert els carrers de Brussel·les per exigir la llibertat dels “presos polítics” i l’arxivament de totes les causes judicials contra el sobiranisme. A més, el regidor vigatà ha asseverat que l’independentisme no ha despertat pas el feixisme, responent així el líder de Podem, Pablo Iglesias. De fet, Coma ha constatat que, en tot cas, el que ha fet l’independentisme ha estat “despullar” un Estat que “dona permissivitat” a l’extrema dreta, que censura espots a favor dels presos a TVE i que prohibeix el color groc.

Els Bombers no han faltat a la cita.

Un grup de la colla Nois de la Torre, fent notar la seva presència a Bèlgica. Foto: Nois de la Torre

Els hotels de Brussel·les i d’altres ciutats properes s’han quedat sense habitacions lliures i des de primera hora del matí els transports públics, tant el metro, el tramvia i els autobusos de la capital com els trens a Anvers, Lovaina o Gant, eren plens de manifestants amb senyeres. L’afluència de manifestants ha obligat a tancar almenys l’estació de metro i tren de Shumann, que és la que fan servir els treballadors de les institucions comunitàries.

Carles Puigdemont i Toni Comín arriben al Parc del Cinquantenari de Brussel·les per la manifestació ‘Desperta, Europa’. Foto: Bernat Vilaó / ACN

Canvi al recorregut

La gran afluència ha obligat els organitzadors a canviar a última hora el recorregut i la capçalera de la protesta. L’entrada del parc del Cinquantenari on inicialment havia de començar la manifestació ‘Desperta, Europa’ convocada per l’ANC i Òmnium era massa petita per deixar passar amb seguretat tots els manifestants i finalment l’inici del recorregut s’ha hagut de traslladar a l’altre extrem del parc, precisament a l’accés més proper a les institucions europees.

La premsa belga ja obre les seves edicions digitals amb informacions sobre la manifestació. Centenars d’independentistes també han fet concentracions espontànies, en les darreres hores, en llocs turístics com la Grand-Place o el Sablon. Una trentena d’avions han traslladat manifestants des de Catalunya als aeroports belgues.

ACN

/* JS para menú plegable móvil Divi */