.

Imatges de la concentració davant de l’Ajuntament de Tarragona.

Prop de 5.000 persones vingudes d’arreu del Camp de Tarragona han respost aquesta tarda a la crida de Societat Civil Catalana (SCC) i han omplert la plaça de la Font en favor de la unitat d’Espanya, tot just un dia després que prop de 3.500 independentistes trepitgessin les mateixes rajoles per celebrar la votació del Parlament en la que es declarava el naixement de la República Catalana. Darrere del lema genèric ‘Tots som Catalunya’, centenars de banderes espanyoles constitucionals (algunes amb el ‘155’ imprès), europees i senyeres han acompanyat a uns manifestants transversals generacionalment i que han acabat desplaçant-se per la Rambla Nova fins a les comissaries de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil per donar-los el seu suport.

Ambient de festa major amb pasdobles i el ‘Viva España’ de Manolo Escobar convertit en cançó protesta d’una “majoria silenciosa que ha dit prou”, tal com ha afirmat un dels oradors. Més enllà de crides en favor de la unitat d’Espanya, de la Constitució, de l’Estatut i de l’alleujament per la fi del que consideren la fractura social, els assistents han evidenciat l’existència d’una Catalunya que exclama sense embuts “Puigdemont a a la presó” i “no som fatxes, som espanyols”. El manifest que s’ha llegit era contundent, i parlava de recuperar “una Catalunya que no sigui d’uns sinó que sigui de tots, on no t’insultin per sentir-te català i espanyol i on no es vulnerin els nostres drets. Avui demostrem als separatistes que Catalunya és la nostra terra i Espanya és la nostra nació, de la qual ens sentim orgullosos”.

El portaveu al Parlament de Cs, Carlos Carrizosa, acompanyat de regidors i diputats del seu partit.

Fins a deu autocars sortiran demà de Tarragona per anar a la manifestació de SCC a Barcelona

La cita ha servit per veure també el reclam que tenen els actes organitzats per aquesta plataforma cívica entre els partits constitucionalistes. Ciutadans, PP i PSC han desplaçat els pesos pesants territorials en aquesta prèvia del que es preveu la gran cita de demà a Barcelona a partir de les 12.00 hores. Una concentració per a la qual la delegació de Tarragona ciutat de SCC ja ha omplert deu autocars, que sortiran a les 9.30 hores des de l’estació d’autobusos. A aquests caldrà afegir-hi els que també s’hi sumaran des de localitats com Reus, La Sénia o El Vendrell.

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha estat present a l’acte -juntament amb els regidors del partit a Tarragona i els parlamentaris escollits per la demarcació al Congrés i a la cambra catalana- i no ha tingut pèls a la llengua en roda de premsa improvisada a l’hora de carregar sobre les formes i el fons de la declaració d’independència, aprovada ahir “amb només 70 vots” provinents de “persones que s’han apropiat de la voluntat de tots els catalans, que volen privar del seu passaport, de la seva identitat, a més de la meitat dels catalans. Els que van declarar la independència -afirmava- viuen en un Matrix. En realitat no han fet Catalunya independent, l’han fet més pobre”. Segons Carrizosa, “la setmana vinent hi haurà menys empreses a Catalunya i més tensió a la societat. S’han volgut carregar les nostres institucions. Afortunadament, el dia 21 de desembre hi haurà eleccions. Totes les persones que estan disconformes amb allò que es va fer ahir al Parlament han d’anar a votar massivament perquè els constitucionalistes som molts més. I en unes eleccions autèntiques guanyarem als secessionistes, que només amb un 48% han exclòs a totes aquelles persones que se senten catalanes, espanyoles i europees”.

Per la seva banda, i envoltat no tan sols del regidors del seu partit a Tarragona sinó també d’altres poblacions del territori, el diputat al Parlament pel PP, Alejandro Fernández, definia la concentració com “una festa de la democràcia. Si alguna cosa hem d’agrair al procés separatista és que ha estat capaç de treure una ànima que a Catalunya estava amagada, que només es manifestava a les eleccions generals, i que és la Catalunya silenciosa que ha sortit al carrer i és més massiva que mai”. “El que hem de fer els polítics de cara al futur -continuava- és treballar no per una Catalunya o per una altra, sinó en favor de la gran reconciliació. Aquest serà el gran projecte de futur que tindrem a Catalunya. Perquè el que no es pot acceptar de cap manera és el que ha passat en els darrers cinc anys, en els quals el govern de Catalunya només ha treballat per una mica menys de la meitat dels catalans. Avui és un dia feliç per reivindicar la democràcia, la convivència i l’estat de dret”.

Els manifestants arriban a la comissaria de la Policia Nacional.

En absència de l’alcalde, els socialistes també han volgut fer-se presents de forma notòria amb regidors com Pau Pérez i amb el primer secretari de l’agrupació local, Santi Castellà, com portaveu: “Hem volgut estar presents aquí en defensa de la Constitució, de l’autonomia, de l’autogovern i de les llibertats dels catalans. Hem lluitat molt per impedir el 155, perquè el govern respectés l’autonomia i les regles de joc democràtiques. No ha estat possible. Ens han fet donar un pas endavant cap al penya-segat, cap a la incertesa, un error que condemna a molts catalans a la incertesa i a viure fraccionats i trencats. Ara volem recuperar la normalitat de la legalitat i tornar a ser un país pròsper”. Castellà deixava clar, a preguntes dels periodistes sobre si se sentia incòmode o no el seu partit per estar en un acte recolzat per partits feixistes com ‘Nueva Democracia’, que la seva presència era en seguiment d’una convocatòria “feta en favor la convivència i el diàleg i la defensa de la Constitució i l’Estatut. Qui hagi participat en la manifestació no és el nostre problema. Òbviament el nostre programa polític està allunyat de totes aquestes idees. Volem un programa de progrés per Catalunya i per Espanya. Volem que Pedro Sánchez presideixi el govern espanyol, i Miquel Iceta la Generalitat de Catalunya. Volem tancar les ferides i la fractura social que han obert Junts pel Sí i el PP”.

De fet, un grup d’aproximadament 20 feixistes pertanyents a ‘Nueva Democracia’ (un nom molt sofert i que pel que sembla ho aguanta tot), han acabat tenint els minuts de glòria patriòtica. Aprofitant el final de la concentració i desvinculats de l’organització, megàfon en mà i amb un tambor que donava aires de documental de No-Do han començat a acusar a Mariano Rajoy de “traïdor” i a tots els polítics catalans de tantes coses que farien riure si no fos perquè, en realitat, són un toc d’alarma. Paràsits de concentracions lícites en favor d’objectius polítics legítims, la seva veu i presència comença a normalitzar-se. I no sembla que li importi a ningú.

J.S.

/* JS para menú plegable móvil Divi */