.

En aquesta promoció, les dones representen el 30% de l’alumnat. Foto: BASF

Amb l’inici del curs lectiu 2022-2023, es posa en marxa la desena edició de la FP Dual transnacional de BASF. El projecte únic i pioner de cicle formatiu de grau superior de Química Industrial iniciat en 2012, acollirà una nova promoció de 21 estudiants en l’Institut Comte de Rius de Tarragona. Els rols de producció representen prop del 40% del total de la plantilla a Espanya. En un context sectorial tradicionalment masculinitzat, la presència de dones en posicions d’operadora de planta continua sent l’assignatura pendent del sector. En aquesta promoció, les dones representen el 30% de l’alumnat. En els inicis del projecte, aquest era del 15% de les primeres edicions, gràcies al ferm compromís de la companyia per la igualtat de gènere.

La modalitat transnacional d’FP Dual de BASF consisteix en la realització del Cicle Formatiu de Grau Superior de Química Industrial en l’IES Comte de Rius de Tarragona, combinat amb classes d’alemany diàries i pràctiques nacionals i internacionals. La durada és de 2 anys i 4 mesos, dels quals 9 mesos són d’estada pràctica en els centres de producció del Grup a Tarragona i Ludwigshafen (Alemanya). Els alumnes que superen amb èxit el programa opten a llocs vacants com a operador de planta química de BASF a Alemanya.

Silvia Koehler, directora de Recursos Humans de BASF a Espanya i Portugal, lloa “un model pioner, per la seva qualitat transnacional, que ha demostrat el seu èxit amb la continuïtat al llarg d’aquests 10 anys i un exemple de cooperació dins de la companyia i dins d’Europa. Si bé no exempta de complexitat, ha permès oferir formació i ocupació juvenil, a més d’una perspectiva transcultural, que s’ajusta als valors de la companyia: creativitat, obertura, responsabilitat i esperit emprenedor”.

BASF i l’educació: una estreta i llarga relació
BASF Espanyola, al llarg dels anys, ha demostrat apostar fermament per l’educació. Des de fa més de vint anys, el Grup realitza anualment intercanvis d’estudiants operadors de planta alemanys i espanyols en períodes de dos a tres setmanes. Així mateix, en els seus centres a Espanya es formen uns 150 estudiants en pràctiques de mitjana cada any de diferents especialitats i titulacions, tant universitàries com de formació professional. Per part seva, BASF ES, empresa matriu del Grup, té establert un sòlid model en el camp de la formació dual: un miler d’aprenents de diferents especialitats realitzen la seva formació dual en Ludwigshafen, seu mundial de la companyia radicada a Alemanya.

Formació Professional Dual
Aquest model de formació professional s’inspira en models existents en països com Alemanya, Suïssa, Dinamarca o Àustria. En ella, l’empresa assumeix un paper actiu en la formació, tant en l’elaboració dels plans d’estudi, com en la posterior valoració dels alumnes. El valor afegit de la FP Dual de BASF és el seu component internacional, amb pràctiques a l’estranger, així com l’aprenentatge de la llengua alemanya, del qual la companyia es fa càrrec.

Redacció