.

Les nenes i els nens han parat atenció a les explicacions i han participat activament de les activitats. Foto: URV

L’acte central de la Nit Europea de la Recerca arriba aquest divendres a la plaça Corsini de Tarragona. Prop de 200 investigadores i investigadors de la URV i dels instituts de recerca del territori han preparat una quarantena de tallers científics de diferents disciplines, amb l’objectiu d’omplir de ciència el carrer durant tota la tarda amb activitats interactives i lúdiques. La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que es fa a més de 300 ciutats de 30 països d’Europa alhora, i que la Universitat Rovira i Virgili coordina i organitza per cinquè any consecutiu a les comarques de Tarragona, amb el cofinançament de la Unió Europea.

La fira de tallers científics té com a destinatari públic familiar d’edat molt diversa i implica el contacte directe entre investigadors i audiència a través de tallers que combinen l’educació científica i la participació directa. S’impartiran una quarantena de tallers de diferents disciplines que permetran el públic circular de l’un a l’altre de forma lliure. Les propostes inclouen aspectes relacionats amb pràcticament totes les disciplines científiques amb el lema comú de “Recerca pel canvi”

L’obertura dels tallers es farà a les 16:30 h i s’hi podrà participar fins a les 21.00. Els i les joves que hi accedeixin tindran un passaport científic que hauran d’omplir un cop finalitzin els diferents tallers i que els donarà accés a obsequis relacionats amb la Nit Europea de la Recerca.

Els i les investigadores que hi participen són persones involucrades amb la divulgació científica que de forma altruista apropen i expliquen la ciència amb l’objectiu de despertar la curiositat entre el públic assistent. Pertanyen a la URV i també als instituts de recerca del territori: ICAC (Institut Català d’Arqueologia Clàssica), ICIQ (Institut Català d’Investigació Química), IPHES (Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i IISPV (Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili).

L’Ajuntament de Tarragona, a través d’Europe Direct és el patrocinador principal d’aquesta activitat, en la que també hi col·laboren el Mercat Central de Tarragona, Borges els col·laboradors i patrocinadors principals. L’esdeveniment compta amb el suport Mercat Central de la ciutat i de l’empresa Borges i Ematsa.

Paral·lelament, i en col·laboració amb Fundació La Caixa, a les instal·lacions de CaixaForum Tarragona es farà el mateix divendres una sessió de microxerrades científiques de 18 a 21h.

Activitats posteriors i prèvies

L’endemà de la fira de tallers s’han previst més activitats: a les 11h es farà la sessió de microxerrades divulgatives “Recerca pel canvi” a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus, que organitza l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la URV sobre temes relacionats amb la recerca del personal investigador de la Universitat i dels instituts de recerca de les comarques de Tarragona. A Tarragona, a les 11 hi ha una ruta científica sobre la figura d’Antoni de Martí i Franquès, una recreació teatralitzada didàctica sobre la vida d’aquest científic català i els seus descobriments. Les persones que hi participin visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva vida i la recerca, des del camp de Mart fins al Pla de la Seu. La ruta parteix a les 10.30h des del Portal del Roser de Tarragona i ja té les entrades exhaurides. I a la seu de CaixaForum Tarragona es farà una fira de recerca amb activitats i demostracions en directe d’11 a 14h organitzada per Fundació La Caixa.

Fins al 3 d’octubre també es pot visitar l’Exposició Castells i Ciència que hi ha instal·lada dins del Mercat de Tarragona, en la que es mostra la relació que existeix entre diferents disciplines científiques i el fet casteller.

En el marc de la Nit Europea de la Recerca, els alumnes de secundària i batxillerat també tenen la seva proposta científica adaptada. Durant aquesta setmana investigadores i investigadors de la URV i els instituts de recerca estan impartint xerrades i tallers científics als centres de la demarcació que ho hagin sol·licitat.

Un projecte conjunt a Catalunya

El projecte de la Nit Europea de la Recerca és possible gràcies al cofinançament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea, i a la col·laboració del consorci format per la Universitat Rovira i Virgili, que coordina el node de Tarragona, la Universitat de Girona (UdG), entitat coordinadora del projecte i del node de Girona, la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), entitats coordinadores del node de Barcelona, la Universitat de Lleida (UdL), coordinadora del node de Lleida, i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic), coordinadora del node de Catalunya central. L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) s’encarrega de la coordinació dels diferents nodes. Aquest projecte conjunt coordina investigadores i investigadors de més de 50 entitats científiques de tot Catalunya, i es fa cada any a més de 300 ciutats de 30 països d’Europa alhora.. En aquesta cinquena edició, a més, s’hi afegeix la Fundació Jaume Bofill, que en el marc del programa Magnet, impulsarà 15 projectes de recerca a centres educatius de primària i secundària per tal d’apropar els equips de recerca a l’alumnat, famílies i veïnats, al llarg de l’any.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */