.

153385_preview

El fabricant de materials Covestro ha tingut un desenvolupament molt positiu en el seu primer any com a empresa independent. La companyia va arribar a tots els objectius financers aquest 2015. En comparació amb l’any anterior, l’EBITDA ajustat va augmentar considerablement i el flux de de caixa operatiu va assolir un nivell rècord. La companyia, que va començar a cotitzar en borsa recentment, preveu pagar per primera vegada als seus accionistes un dividend de 0,70 euros per acció. Covestro espera seguir creixent el 2016 i continuar generant fluxos d’efectiu elevats.

“2015 va ser un any intens, però també ha suposat un èxit econòmic important per a la nostra companyia”, va afirmar Patrick Thomas, CEO de Covestro. “Vam demostrar una alta rendibilitat alhora que aconseguíem independència, començàvem a cotitzar en borsa i aconseguíem l’entrada en l’índex borsari MDAX. La nostra solidesa financera ens ha posicionat com a líders de la indústria. Els tres segments han contribuït a aconseguir un rendiment positiu “.
Situació més favorable en matèria d’oferta i demanda

Covestro va incrementar l’EBITDA ajustat en un 41,3% en comparació amb el 2014, arribant als 1.640 milions d’euros. Això és atribuïble, en primer lloc, a una situació més favorable de l’oferta i la demanda, així com també a volums grans. Com a resultat, les vendes van augmentar un 2,7%, arribant als 12.080 milions d’euros, tot i la baixada dels preus de venda. El creixement del volum – un nou indicador clau del rendiment per controlar el Grup – augmentar en la mateixa proporció. L’any passat, les tres regions en què la companyia opera registrar creixements de volum comparables.

Tancament a Tarragona

Tot i aquests números la multinacional Alemanya ha presentat ja el seu pla d’ajustament a Tarragona amb el tancament de la planta d’MDI segons l’empresa a causa de l’alt cost que suposa mantenir la planta oberta. Els costos energètics són per la central Alemanya el gran handicap de la planta tarragonina.

L’empresa ha anunciat que preveu uns 73M d’euros pel tancament de la planta a finals del 2017 tot i que els estudis apunten que tindrà un cost final de 96M. La decisió del tancament afectarà directament a més d’un centenar de treballadors i a gairebé 400 llocs de manera indirecte.

Els sindicats han demanat la intervenció de les administracions per poder reduir l’impacte social d’aquesta decisió i es treballa per un replantejament de fabricació per cercar alternatives a la finalització de la producció de la planta d’MDI de Tarragona.

Beneficis de 624M d’euros 

El 2015 la companyia també va registrar un creixement del volum de l’1,8% en una de les majors àrees de negoci, els poliuretans, en què Covestro desenvolupa i produeix precursors per escumes d’alta qualitat. Com els preus de venda van disminuir considerablement a causa sobretot als preus més baixos de les matèries primeres, les vendes d’aquest segment es van reduir en comparació amb l’any anterior en un 3,1% fins als 6.090 milions d’euros. No obstant això, l’EBITDA ajustat va augmentar un 5,4% fins arribar als 624 milions d’euros.

L’àrea de negoci dels policarbonats va triplicar l’EBITDA ajustat de 2014, arribant als 560 milions d’euros. Amb un augment de les vendes del 12,4% fins arribar als 3.170 milions d’euros, el creixement en volum va pujar un 5,2%. El policarbonat és un plàstic versàtil d’alt rendiment que Covestro produeix i optimitza contínuament.

Les vendes a l’àrea de Recobriments, Adhesius i Especialitats van créixer un 8,6% en comparació amb 2014 fins a aconseguir un rècord de 2.090 milions d’euros, mentre que el creixement del volum va ser del 2,7%. L’EBITDA ajustat es va incrementar en un 12,4% fins als 491 milions d’euros. Aquesta àrea de negoci està enfocada a les matèries primeres per a recobriments, adhesius i segelladors, així com també especialitats com ara pel lícules d’alta qualitat.

Es preveu que el flux operatiu de caixa sigui alt i superi la mitjana dels anys anteriors. En 2016 la companyia també espera tornar a recuperar el seu cost de capital. El rendiment sobre el capital invertit (ROCE) hauria de superar el cost del capital emprat. Amb un 9,5%, l’any passat el ROCE ajustat va ser considerablement superior al 7,2% del cost de capital.

Amb una facturació de 12.100 milions d’euros l’any 2015, Covestro és una de les majors companyies de polímers del món. Els seus negocis es concentren en la fabricació de polímers d’altes prestacions i en el desenvolupament de solucions innovadores per a productes utilitzats en molts àmbits de la vida quotidiana. Els principals sectors amb els quals treballa són la indústria automobilística, elèctrica i electrònica, construcció, esport i lleure. Covestro, antiga Bayer MaterialScience, compta amb 30 centres de producció a tot el món i un equip d’aproximadament 15.800 persones.