.

La celebració de les eleccions del 14-F està plena d’interrogants.

Amb la data de les eleccions catalanes pendent d’un fil, obrim un espai per actualitzar tot allò que pugui ajudar a esvair dubtes sobre si ffinalment estarem citats o no a les urnes el pròxim 14-F. Aquesta notícia està en actualització permanent.

El Govern proposarà divendres l’ajornament del 14-F si no hi ha un consens alternatiu entre els partits. Així ho confirmen a l’ACN diverses fonts de l’executiu i dels partits que el conformen. La prioritat és que la taula política tingui quòrum, però si no és possible el Govern en funcions posarà damunt la taula l’endarreriment electoral. La nova data se situaria entre maig i juny, segons una part de l’executiu. Des de diferents conselleries implicades en la gestió de la pandèmia subratllen que la situació és molt complicada i que els pronòstics no son bons. Tot i que insisteixen a esperar a divendres, l’escenari d’ajornament electoral pren força. L’executiu vol assegurar les “millors condicions” pel procés electoral i per la ciutadania.

Fonts de la meitat de l’executiu que controla JxCat asseveren que res fa pensar que la situació sanitària i epidemiològica hagi millorat a finals de gener -quan començaria la campanya electoral- ni tampoc a mitjans de febrer. Les dades, doncs, no son gens positives, de manera que l’executiu assumirà la seva responsabilitat i proposarà als partits l’ajornament electoral. Abans, però, el Govern i els partits que en formen part treballaran per trobar un consens.

Les mateixes veus també indiquen que, en cas d’endarreriment electoral, la nova data se situaria a finals de primavera: entre maig i juny. Es calcula que aleshores ja s’hauria acabat la tercera onada, i s’espera que la situació sanitària i epidemiològica seria millor, i més propensa a celebrar les eleccions al Parlament.

A més, des de Junts també constaten que la situació és, en part, culpa de la “repressió” de l’Estat, i insisteixen que les dificultats per posar les urnes son conseqüència de la inhabilitació de l’expresident de la Generalitat Quim Torra.

Des de la meitat del Govern que controla ERC asseguren a l’ACN que el posicionament que prengui l’executiu serà conjunt, tant per part dels republicans com de JxCat. A més, reiteren que la seva primera opció serà sempre buscar el consens dels partits a la reunió de divendres, i optar per la solució que en pugui sortir.

Les mateixes fonts han explicat que cal assegurar “el millor” pel procés electoral, i que els escenaris que es preveuen per mitjans de febrer no són positius: “Esperarem a divendres”, han insistit. També han criticat el posicionament del PSC de voler mantenir les eleccions, per veure’l electoralista.

Finalment, els republicans han assegurat que, si el Govern decideix ajornar els comicis, ERC “s’hi sumarà”. Malgrat tot, han destacat que el país està a punt per celebrar les eleccions el 14-F. Han admès, però, que el que donaria més seguretat als electors i ajudaria a la participació seria ajornar-los.

El conseller Solé ja feia un avís de bon matí

De bon matí, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ja havia afirmat que les eleccions es poden fer i que el seu departament ha treballat “intensament” perquè es puguin fer però també ha afegit que és important que siguin “legítimes”. “Unes eleccions amb baixa participació o on hi hagués la percepció que votar no és segur, no serien plenament legítimes”, ha defensat en entrevistes a Rac 1 i Ràdio 4. Solé demana que hi hagi consens a la taula de partits sobre si s’han d’ajornar les eleccions i apunta que si només hi ha una formació que aposta per mantenir-les, respondria a un “interès partidista”. En aquest sentit, ha apel·lat a la “responsabilitat” dels partits i els ha instat a “deixar l’electoralisme de banda”.

Solé ha fet una crida a avançar cap al vot electrònic i ha assegurat que si aquest tema no estigués bloquejat al Parlament ara no hi hauria el debat sobre si s’han d’ajornar les eleccions.

La CUP proposa ajornar les eleccions per responsabilitat sanitària

La candidata per la CUP-UNCPG Dolors Sabater va avançar ahir al Més 324 que la formació proposa l’ajornament immediat i urgent de les eleccions davant l’emergència sanitària “per responsabilitat” davant l’augment dels contagis i que així ho traslladaria a a partits i al Govern abans de les reunions que se celebraran aquest dijous i divendres. “La CUP és la primera interessada en celebrar aquestes eleccions, ja que el desgavell en la gestió econòmica i sanitària de l’actual Govern és insostenible. Però ara no és hora de mirar en clau partidista i electoralista”, ha assegurat Sabater.

La patronal Cecot reclama mantenir les eleccions per tenir un Govern amb qui es puguin prendre “les millors decisions”

El president de la patronal Cecot, Antoni Abad, reclama que es mantinguin les eleccions perquè les empreses necessiten un Govern estable amb qui prendre “conjuntament les millors decisions”. Considera una “temeritat” que a un mes vista es pugui determinar quina situació de contagis hi pot haver el dia dels comicis. Admet que cal garantir que el virus no es propagui, i demana que si finalment s’han de suspendre, la decisió es prengui quan quedi menys temps per la cita amb les urnes. Abad també reclama que les empreses puguin participar en els plans de vacunació per a poder fer més àgil la distribució de la vacuna i escurçar terminis per obtenir la immunitat col·lectiva.

El Síndic i experts calculen que fins a 216.000 persones no podrien votar presencialment

Rafael Ribó.

Un informe del Síndic de Greuges calcula que en el pitjor escenari fins a 216.000 persones estarien contagiades per covid o serien contactes estrets el 14-F i seria recomanable que no votessin presencialment. L’informe s’ha fet en el marc de la Comissió independent d’assessorament sobre la garantirà del dret de sufragi actiu.

La cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, ha rebutjat la proposta de destinar una franja horària a infectats i contactes i ha defensat que “seria recomanable” que aquestes persones no votessin presencialment. En aquest sentit, el Síndic ha reclamat reformar la llei electoral per preveure tots els supòsits i garantir el dret a vot de tothom en pandèmia.

ACN – Redacció